Khamis, 11 Jun 2009

KEMPEN HENTIKAN PEMBAKARAN TERBUKA MAMPU ELAK JEREBU

SETIAP kali jerebu melanda negara, kita mula menuding jari mencari sasaran untuk dipersalahkan daripada mereka yang melakukan pembakaran terbuka sehingga kegagalan pihak berkuasa menanganinya. Masalah jerebu berlaku sejak 10 tahun lalu sehingga seolah-olah menjadi satu musim, sama seperti musim tengkujuh. Setiap kali menjelang Jun, semua sibuk memperkatakan mengenai jerebu. Dijangkakan jerebu yang mula melanda negara sekarang akan berlanjutan sehingga September, berikutan kesan pemanasan global dan perubahan tiupan angin monsun. Jerebu bukan saja menjejaskan tahap penglihatan dan mengundang masalah kesihatan, malah menyebabkan cuaca panas kerana jerebu yang memerangkap haba akan menjadikan cuaca - terutama di bandar dan berpenduduk padat - bertambah panas. Malah, laporan mengenai kemungkinan fenomena El-Nino yang mengundang kemarau dan panas melanda negara dalam tempoh terdekat akan memburukkan lagi keadaan jerebu. Negara pernah mengalaminya pada 1997 dan 1998 sehingga menyebabkan Sarawak terpaksa mengisytiharkan darurat apabila bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) melebihi 500. Selepas sekian lama jerebu melanda negara dan kita semua sudah tahu punca sebenarnya jerebu. iaitu dari sumber tempatan dan jerebu lintas sempadan, kita masih belum dapat menyelesaikannya secara tuntas. Kita sering menyalahkan petani dan peladang sawit di Sumatera dan Kalimantan, Indonesia kerana melakukan pembakaran terbuka sehingga mewujudkan banyak titik panas yang asapnya kemudian ditiup angin melepasi sempadan ke Semenanjung, Sabah dan Sarawak.


Malangnya, kita masih belum mampu mengawal pembakaran terbuka di dalam negara yang turut menyumbang kepada ancaman jerebu. Petani yang mengamalkan pertanian pindah dan melakukan kaedah ‘tebang dan bakar’ masih menjadi penyumbang kepada titik panas di pedalaman Sabah dan Sarawak. Begitu juga petani dan peladang sawit yang melakukan pembersihan kawasan hutan, termasuk paya gambut ketika musim panas, masih gagal dibendung sehingga menyumbang kepada masalah jerebu di negara ini. Sehubungan itu, langkah pendidikan kesedaran alam sekitar dan ketegasan penguatkuasaan undang-undang perlu dimantapkan bagi memastikan sumber tempatan yang menyumbang kepada fenomena ini dapat dikurangkan. Dalam pada itu, Jawatankuasa Tetap Serantau bagi Pencemaran Jerebu Rentas Sempadan yang membabitkan Malaysia, Brunei, Indonesia, Singapura dan Thailand perlu mencari mekanisme baru bagi menangani masalah jerebu merentasi sempadan. Semua jelas, masalah jerebu melanda rantau Asean berpunca daripada pembakaran terbuka di kawasan pertanian atau kebakaran hutan yang berlaku di Sumatera, Kalimantan, Sabah, Sarawak dan Semenanjung. Apa yang boleh dilakukan ialah kita memfokuskan langkah pendidikan pencegahan di kawasan yang sering berlaku pembakaran terbuka, terutama beberapa bulan sebelum musim panas menjelang. Ia penting bagi mengurangkan operasi pembakaran ketika musim panas, terutama di kawasan hutan paya gambut yang menjadi penyumbang utama jerebu dan mengakibatkan kerugian dari segi ekonomi, selain menyebabkan kira-kira 20 juta penduduk Asia Tenggara berisiko mendapat penyakit berkaitan pernafasan.

Sumber : http://www.bharian.com/

IKTIBAR DARIPADA SELESEMA BABI

Wabak Selsema Babi nampaknya masih belum reda meskipun pelbagai usaha dilakukan oleh pelbagai institusi kesihatan termasuk Pertubuhan Kesihatan Sedunia WHO.

Menurut sejarah pada tahun 1918 virus Influenza telah membunuh lebih daripada 20 juta manusia di seluruh dunia. Dan ada juga yang menganggarkan lebih 40 juta yang menjadi mangsa. Antara sebabnya apabila dibuat kajian ialah kuman-kuman ini sebenarnya datang dari babi-babi di Amerika, yang menjangkiti tentera-tentera Amerika pada Perang Dunia pertama. Dan tentera-tentera ini seterusnya membawa wabak ini ke merata tempat di pelbagai negara di seluruh dunia. Dikatakan jumlah kematian berlaku dalam tempoh yang singkat dan wabak ini pada ketika itu adalah antara wabak yang membawa kematian yang cukup besar jika dibandingkan dengan lain-lain wabak penyakit moden pada masa itu. Dan setelah dibuat kajian terperinci, ternyata punca wabak ini adalah daripada kuman virus yang datangnya daripada babi. (Sumber: The Civil Aboliotionist, New Pig Virus Capable of Infecting Human, New York, 1998 )

Menurut kenyataan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia wabak selsema babi adalah penyakit respiratori akut yang berjangkit daripada babi dan disebabkan oleh virus influenza A. Di kalangan babi, virus ini tersebar melalui titisan air dan hubungan secara langsung atau tidak langsung. Ia juga boleh tersebar melalui babi yang asimptomatik (tidak mempunyai sebarang gejala penyakit tetapi membawa virus Selesema Babi). Tanda dan gejala Selesema Babi pada manusia adalah serupa dengan gejala selesema manusia termasuk demam, batuk, sakit tekak, sakit-sakit badan, sakit kepala serta badan berasa sejuk dan lesu. Terdapat juga sesetengah kes yang mengalami cirit birit dan muntah. (Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia)

Penyakit Selsema Babi ini mula menjadi kebimbangan dunia dan menimbulkan kegawatan apabila ia meragut nyawa manusia dan menular begitu pantas. Meskipun negara-negara Islam masih belum diserang oleh wabak berkenaan namun Malaysia telah dikejutkan dengan kes pertama apabila seorang pelajar berumur 21 tahun yang baru pulang dari Amerika Syarikat disahkan pembawa wabak berkenaan. Kes ini sedikit sebanyak telah menggusarkan hati kita dan jika berkesempatan pergi ke KLIA dan Lapangan Terbang negeri-negeri yang bertaraf antarabangsa maka kita akan bertambah risau dengan ramainya kakitangan hospital dan kesihatan yang bertopeng bersedia menunggu mereka yang datang atau pulang dari negara luar yang menimbulkan suasanan cemas.

Manusia secara tabiinya apabila berdepan dengan musibah akan menjadi gawat dan cemas seperti dinyatakan oleh Allah Taala di dalam Surah Al-Ma ‘arij ayat 19-21 yang bermaksud:
(( Sesungguhnya manusia diciptakan bersifat keluh kesah lagi kikir. Apabila ia ditimpa kesusahan ia berkeluh kesah, dan apabila ia mendapat kebaikan ia amat kikir )).

Sebagai seorang muslim pastinya setiap apa yang menimpa samada dalam bentuk nikmat mahupun musibah ditangani dengan penuh rasa kehambaan kepada Allah Taala. Jika nikmat datang ia bersyukur dan jika musibah menimpa ia akan sabar sepenuhnya serta sentiasa mengakui ada hikmah di sebalik kejadian tersebut. Selsema Babi adalah musibah yang menimpa di era abad ke 21 yang penuh dengan kemajuan dunia. Manusia yang kosong jiwanya dari iman mendabik dada dengan pencapaian sains dan teknologi yang didokongi oleh saintis-saintis dunia yang hebat. Rasa kehebatan kepada diri sendiri inilah yang telah mencetuskan ideologi sekular yang mengajar manusia tentang keunggulan akalnya dan menafikan kerasionalan agama serta menolak peranan agama dalam kehidupan manusia. Agama pada sisi sekular hanya layak berada di rumah ibadat dan dalam upacara kematian sahaja. Urusan sains dan teknologi serta urusan pentadbiran negara perlu diserahkan kepada golongan profesional yang bijak pandai.

Alllah Taala Yang Maha Bijaksana menakdirkan bencana wabak Selsema Babi berlaku diabad ini bukanlah mahu menghukum manusia kerana Ia Maha Adil. Sebaliknya Ia dengan sifat Kasih SayangNya mahu mengingatkan manusia agar kembali merenung hakikat kehambaan mereka dan hakikat kebesaran Tuhan. Manusia, sehebat mana sekalipun tidak akan mampu menandingi kuasa Yang Maha Pencipta dan manusia, sebijak mana sekalipun tidak mampu menyaingi ilmu Tuhan Yang Maha Bijaksana. Justeru di dalam berdepan dengan penularan wabak Selsema Babi adalah wajar dijadikan saat untuk berhenti sebentar bagi merenung hakikat kehidupan ini. Ya! Terdapat pelbagai iktibar di sebalik peristiwa ini yang berlaku ini dan ia hanya dapat diambil pengjaran oleh mereka yang berakal. Antaranya ialah:

1) Bagi memberi amaran kepada mereka yang celupar menghina Nabi Muhammad s.a.w dengan melukis seekor babi dan ditulis nama Muhammad padanya dengan tujuan menggambarkan Nabi Muhammad s.a.w adalah manusia jijik seperti babi. Juga memberikan amaran kepada usaha jahat golongan bukan Islam yang memasukkan sumber babi di dalam makanan umat Islam dan menyembunyikannya dengan label halal palsu bertujuan menghina dan menginaya umat Islam. Mungkin menjadi satu budaya bagi musuh Islam menjadikan objek babi sebagai satu cara memerangi Islam kerana mereka tahu babi diharamkan oleh Allah Taala kepada umat Islam. Malah dalam sejarah kejatuhan Islam di Andalusia, golongan Salibiah menggunakan babi yakni dengan membiakkannya secara berleluasa bagi menghalau saki baki umat Islam yang masih tinggal di sana.

2) Bagi memberi penegasan bahawa larangan memakan babi di dalam Al-Quran bukanlah omongan kosong tetapi ada hikmah yang antara lain ialah bagi menghindari manusia dari virus pembunuh seperti Selsema Babi seperti yang berlaku hari ini dan juga wabak Japanese Encephalitis (JE) di Bukit Pelanduk pada tahun 1999. Malah di sekitar tahun 50-an, dunia dikejutkan dengan cacing trichina daripada babi yang menjadi penyebab kepada penyakit trichinusis. Tidak ada ubat yang boleh mennyembuhkannya pada ketika itu. Dan oleh kerana itu, satu amaran telah dikeluarkan di Amerika tentang bahaya memakan daging babi. Amaran tersebut telah dikeluarkan di Washington Post bertarikh 31 Mei 1952 dan dikeluarkan oleh Dr. Glen Shepard.Meskipun golongan yang berniaga babi cuba menjelaskan bahawa wabak Selsema Babi bukan berpunca dari memakannya, namun perlu diingat bahawa akibat dari tabiat suka makan babilah menyebabkan wujudnya ladang-ladang ternak babi secara meluas yang menjadi punca penularan wabak berkenaan. Seharusnya negara-negara Islam seperti Malaysia bertegas melarang penternakan babi-babi ini kerana ia bukan sahaja mengancam alam sekitar malah mengancam nyawa manusia.

3) Bagi menyokong kebenaran ajaran Islam berkaitan dengan amalan taharah yakni bersuci seperti membasuh tangan dan menutup mulut ketika bersin. Menurut pakar perubatan, wabak Selsema Babi ini dapat dihindari melalui amalan membasuh tangan dan menutup mulut ketika bersin. Kedua-dua amalan ini pada hakikat bukanlah menjadi kesusahan kepada kita kerana Islam telah lama mengajar umatnya menjaga kebersihan dengan dikhususkan satu bab di dalam Fekah Islam yang dinamakan Bab Taharah atau bersuci yang membicarakan soal jenis-jenis najis termasuk babi dan soal berkaitan dengan cara bersuci secara jelas. Berkenaan dengan membasuh tangan, adalah menjadi satu amalan sunnah apabila bangun sahaja dari tidur dibasuh tangan sebelum memulakan wudhuk. Manakala ketika bersin, juga menjadi amalan sunnah Nabi s.a.w ditutup mulut agar tidak terpercik dan terbau oleh oleh orang lain dan diikuti dengan ucapan ‘Alhamdulillah’ kemudian dijawab oleh si bersin dengan ‘Yarhamukallah’ ertinya ‘Allah merahmati kamu!’.

Sumber : http://zuridanmdaud.blogspot.com/

ISU SELESEMA BABI ( INFLUENZA A)

WHO isytihar pandemik H1N1 seluruh dunia

GENEVA: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) semalam mengisytiharkan pandemik Influenza A (H1N1) bagi negara anggotanya selepas kes jangkitan berterusan penyakit itu meningkat di seluruh dunia, termasuk di Amerika Syarikat, Amerika Selatan, Eropah dan Asia.

Ini adalah kali pertama dalam tempoh 41 tahun WHO mengisytiharkan pandemik yang bermaksud jangkitan penyakit secara besar-besaran.

WHO memutuskan untuk menaikkan tahap amaran tertinggi daripada fasa lima kepada enam selepas pakarnya mengadakan mesyuarat tergempar mengenai H1N1.

"Pada peringkat awal ini, pandemik boleh ditafsirkan sebagai melanda seluruh dunia tetapi sederhana kesannya," kata WHO yang menggesa setiap negara tidak menutup sempadan atau mengehadkan pergerakan penduduk atau urus niaga.

"Kami masih mengadakan dialog dengan pengeluar vaksin influenza," kata WHO. Sebanyak 74 negara dilanda H1N1 dengan mencatatkan keseluruhan 27,737 kes, termasuk 141 kematian sejak kes pertama dikesan di Mexico dua bulan lalu.

Pengisytiharan pandemik itu adalah pengesahan bahawa selesema baru muncul dan semakin pantas menjangkiti masyarakat dunia.

Pandemik pada 1968 di Hong Kong membunuh lebih sejuta manusia, manakala selesema biasa membunuh 250,000 hingga 500,000 sehari.

Walaupun WHO masih menaruh harapan, langkah menaikkan taraf jangkitan dijangka mencetuskan panik mengenai sejauh mana merebaknya H1N1.

Penduduk sudah dicengkam ketakutan apabila beribu-ribu orang yang bimbang dengan selesema babi membanjiri hospital minggu ini.

Bulan lalu, sebuah bas tiba di Argentina dari Chile dibaling batu oleh penduduk tempatan yang menganggap seorang penumpangnya terkena virus itu.

Di Hong Kong, kerajaan mengarahkan semua tadika dan sekolah rendah ditutup dua minggu selepas 12 murid didapati positif H1N1, manakala di Amerika Syarikat, 13,000 lagi kes dan 27 kematian akibat H1N1 dicatatkan, kata pegawai di Pusat bagi Mengawal dan Menghalang Penyakit (CDC). - AP

Sumber : http://www. bharian.com/

MENDIDIK REMAJA PENGURUSAN KEWANGAN BIJAK
BARU-baru ini hangat diperkatakan berkenaan kezaliman para pemberi pinjaman persendirian dalam menuntut kembali pinjaman daripada peminjam mereka. Si pemungut pinjaman sanggup melakukan apa sahaja demi melaksanakan misi mereka hatta sehingga mengancam nyawa si peminjam.

Selain daripada usaha menyediakan alternatif lain untuk mendapatkan pinjaman, khasnya buat mereka yang tidak bepekerjaan tetap, kita juga perlu menyelami isu ini sehingga kepada akar puncanya.

Sekiranya selama ini kita memikirkan kenapa ramai meminjam daripada pihak berkenaan, mungkin kita boleh memfokuskan persoalan kepada mengapa ramai meminjam? Atau mengapa perlu meminjam?

Persoalan mengapa ramai meminjam itu mungkin boleh ditanggapi jawapannya dari sudut situasi sektor pekerjaan yang agak kurang menggalakkan sejak kebelakangan ini akibat kelembapan ekonomi global. Kesannya ramai pekerja diberhentikan disebabkan ada syarikat yang menutup atau menguncupkan operasi.

Kesan tersebut turut menimpa golongan peniaga yang bersandarkan jualan barangan atau perkhidmatan mereka kepada golongan pekerja. Hal ini seterusnya mengurangkan pendapatan golongan peniaga pula.

Walaubagaimanapun wang akan tetap diperlukan demi meneruskan kehidupan. Persoalan makanan, sewa rumah, hutang kenderaan, rawatan kesihatan semuanya memerlukan pembiayaan.

Maka dari mana hendak mendapatkan wang seberapa segera? Pinjaman peribadi daripada pihak bank? Masakan berhasil lulus andai status kewangan tidak stabil. Pinjaman daripada saudara mara atau rakan? Ia bergantung kepada bagaimana pula keadaan kewangan mereka. Tidak semua mempunyai kenalan yang agak mewah.

Oleh itu mahu atau tidak, akan ada yang merujuk kepada peminjam kewangan persendirian walaupun mengetahui risiko faedah yang tinggi serta ancaman keselamatan diri. Seterusnya, kisah-kisah sedih akibat kegagalan membayar pinjaman akan terus terpampang di dada-dada akhbar seperti yang kita maklum sebelum ini.

Bagaimana Penyelesaiannya?

Sebagai penyelesaian jangka pendek ini, penyediaan dana kewangan bagi mereka yang tidak mempunyai pekerjaan tetap mungkin mampu membantu golongan tersebut. Namun dari segi pelaksanaannya, pemberian pinjaman tersebut harus mengambil kira faktor peribadi pemohon agar mereka yang benar-benar layak sahaja akan dipilih.

Keduanya, pihak kerajaan turut berusaha merancakkan kembali persekitaran ekonomi negara dengan pelbagai pakej rangsangan yang diumumkan. Kaedah sedemikian telah dilaksanakan oleh negara-negara lain dengan maksud tujuan yang sama.

Melalui usaha tersebut, juga diharapkan agar lebih banyak peluang pekerjaan dan perniagaan dapat diwujudkan agar lebih ramai rakyat mempunyai pendapatan sendiri, justeru tidak perlu meminjam untuk menyara kehidupan.

Ketiga, perancangan kewangan yang bijak pada peringkat individu merupakan inisiatif terbaik dalam memastikan kelangsungan status kewangan diri.

Teladani Kisah Nabi Yusuf

Kisah Nabi Yusuf sebagaimana diceritakan dalam al-Quran dalam surah Yusuf ayat 43 hingga 49 ada memberikan panduan tentang bagaimana kita seharusnya mengurus rezeki kita.

Sebagaimana negeri Mesir yang menjadi subur dan mewah dalam tempoh tujuh tahun dan kemudiannya bertukar menjadi kemarau tujuh tahun berikutnya, maka di kala tujuh tahun yang mewah itulah menjadi tempoh waktu mengumpul bekalan buat menghadapi tujuh tahun yang kontang.

Bagi kita pula, ketika dikurniakan kemewahan, sewajarnya kita sentiasa beringat agar tidak boros serta membazir dengan kemewahan tersebut. Kemewahan yang ada mungkin sahaja akan menyusut atau hilang secara tiba-tiba.

Justeru, tugas kita adalah dengan berusaha menggunakan kemewahan yang dimiliki melalui panduan yang disyariatkan serta menyimpan sebahagiannya untuk hari depan.

Menyimpan, Mencarum Demi Hari Depan

Oleh sebab wang menjadi satu bentuk pertukaran yang piawai dan sebagai sandaran nilai sesuatu barangan, maka penyimpanan wang menjadi fokus pengurusan kemewahan pada zaman moden ini berbanding barang makanan atau sebagainya.

Kini terdapat pelbagai instrumen kewangan yang dapat membantu kita mengurus kewangan diri seperti takaful, khairat, wakaf ataupun skim simpanan. Melalui caruman takaful dengan syarat-syarat yang dipersetujui, kita mendapat jaminan bantuan kewangan serta dividen daripada pihak syarikat takaful seandainya menghadapi situasi tidak diduga.

Sebagai contoh, seandainya berlaku kemalangan kepada si pencarum, belanja rawatan perubatannya mungkin dapat ditanggung oleh syarikat takaful, malahan beliau mungkin mendapat pampasan atas kemalangan tersebut.

Hal ini dapat mengurangkan bebanan kewangan beliau atas sebab satu situasi yang tidak terduga hanya dengan sedikit caruman takaful berbanding jika beliau tidak mempunyai sebarang perlindungan takaful.

Juga untuk pelbagai matlamat kewangan yang lain, pelbagai agensi telah ditubuhkan oleh kerajaan dalam membantu rakyat menyimpan demi mencapai matlamat mereka. Umpamanya, Lembaga Tabung Haji memberikan khidmat penyimpanan wang agar umat Islam di negara ini dapat menyimpan wang untuk tujuan menunaikan haji.

Begitu juga dengan Skim Simpanan Pendidikan Nasional yang wajar disertai oleh para ibu bapa dalam usaha menyediakan dana sendiri untuk menyara kos pendidikan anak-anak di peringkat kolej atau universiti.

Hal ini seterusnya dapat mengurangkan kebergantungan masyarakat terhadap pihak kerajaan untuk mendapatkan pinjaman pendidikan anak-anak, dan seterusnya membebaskan anak-anak daripada beban hutang pinjaman pendidikan sejurus mereka tamat pengajian kelak.

Pihak Bank Negara turut menubuhkan satu agensi khas dalam membantu rakyat merencana kewangan mereka yang dinamakan Agensi Kewangan dan Pengurusan Kredit (AKPK).

Khidmat nasihat yang ditawarkan adalah percuma dan seharusnya dimanfaatkan oleh orang awam tidak sahaja ketika mengalami kesukaran tetapi juga bagi mereka yang mewah demi mencapai pengurusan kewangan yang lebih baik.

Sumber : http://www.utusan.com.my/