Rabu, 15 Februari 2012

ISU BAHASA : 'DBP perlu taufan perubahan'


Oleh Salbiah Ani

PELANTIKAN Dr Awang Sariyan pada 1 Februari lalu sebagai Ketua Pengarah, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), selepas tidak sampai sebulan memegang jawatan Timbalan Ketua Pengarah (Dasar) DBP, diharap membawa angin perubahan kepada badan berkanun terbabit.

Seperti diketahui ramai, Dr Awang bukan orang baru dalam kalangan warga DBP kerana pernah menjawat jawatan Pengarah Jabatan Bahasa, DBP, sebelum melepaskannya untuk beralih ke Akademi Pengajian Melayu (APM), Universiti Malaya (UM), sebagai Profesor Bahasa.

Ketika memegang jawatan Profesor Bahasa itu, beliau dilantik sebagai Pemegang Kursi Pengajian Melayu, Foreign Studies University Beijing, China, bermula Januari 2008 dan melepaskannya pada Julai 2011 untuk kembali semula ke DBP, tetapi proses pelantikan mengambil masa yang panjang.

Pelantikan Dr Awang sebagai Ketua Pengarah DBP yang baru bagi menggantikan Datuk Termuzi Abdul Aziz yang tamat perkhidmatannya pada 31 Januari lalu selepas memegang jawatan itu sejak 1 Februari 2009, memecahkan tradisi pelantikan Ketua Pengarah DBP.

Ini kerana selepas Datuk A Aziz Deraman bersara daripada jawatannya sebagai Ketua Pengarah DBP pada 2004, proses pelantikan pengganti jawatan itu mengambil masa lebih daripada 100 hari seperti dicatatkan Dr Firdaus Abdullah dan Termuzi.

Hendaknya pelantikan sepantas kilat Dr Awang itu akan membawa ‘taufan’ perubahan ke DBP kerana banyak perkara yang terpaksa dihadapi badan berkanun terbabit dalam mendepani pelbagai kemelut dalam usaha memartabatkan bahasa dan sastera negara ini.

Penulis berharap segala permasalahan yang berbangkit sebelum ini, kononnya ekoran kurangnya penghayatan semangat kebahasaan dan kesusasteraan pucuk pimpinan atasan, tidak lebih daripada sekadar hanya suatu khabar angin.

Dengan ketokohan Dr Awang sebagai Profesor Bahasa sehingga ke Benua China, hendaknya beliau dapat menjalin hubungan erat dan mendapat kepercayaan padu daripada ‘tuannya’, Kementerian Pelajaran, bagi mempermudah serta melancarkan usaha memartabatkan bahasa mahupun sastera.

Tindakan berani Termuzi membongkar kemelut dengan DAWAMA yang menjadi duri dalam daging DBP sejak sekian lama, hendaknya disusuli Dr Awang dengan usaha segera ‘mengubati’ beberapa ‘kudis buta’ lain agar badan berkanun terbabit tampak lebih bermaruah lagi relevan pada alaf ketiga ini!

Setahun penulis, sejak pemergian A Aziz, majlis yang ditangani DBP dalam hal memantap dan menyebarluaskan hal kebahasaan serta kesusasteraan, iaitu Majlis Antarabangsa Bahasa Melayu (MABM), Majlis Sastera Asia Tenggara (MASTERA) dan Majlis Bahasa Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia (MABBIM), ibarat berkubur tanpa nisan, sedangkan duit negara sudah pun lebur bagi pembentukannya!

Hendaknya Dr Awang juga dapat meninjau kembali perjuangan memartabatkan bahasa Melayu sebagai antara bahasa rasmi pada persidangan kemuncak untuk negara Pertubuhan Negara Asia Tenggara (ASEAN), berterusan dan bukan sekadar omong kosong!

Kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu, rasmi dan kebangsaan negara ini juga perlu diberi perhatian pada kadar segera, sebelum terus hanyut diperbudak mahupun diperlekehkan pemimpin politik, tokoh korporat dan pendidikan negara serta individu Malaysia bersifat talam dua muka!

Penulis tidak dapat pastikan sejauh mana benarnya dakwaan pemotongan dana DBP pada kadar melampau yang berlaku selepas A Aziz bersara sehingga membataskan kegiatan badan berkanun itu dan capaian kelompok sasarnya.

Tak apalah jika benar sekalipun kerana penulis yakin dengan ketokohan dan citra Dr Awang, pasti mudah bagi beliau meyakinkan pihak berkenaan bagi memastikan DBP mendapat lebih banyak dana untuk pembangunan bahasa mahupun sastera negara.

Tidaklah nanti persatuan penulis ternanti-nanti bantuan bagi membiayai kegiatan berpersatuan seperti yang terjadi kepada mereka hari ini, meskipun sebelum ini pernah individu dalam badan induk yang menaungi mereka menabur janji dalam usaha mempertahankan kerusi!

Jika Institut Terjemahan Negara Malaysia (ITNM) yang kini dikenali sebagai Institut Terjemahan Buku Malaysia (ITBM) yang asalnya hanya Bahagian Terjemahan DBP dapat mengembangkan sayapnya dengan sokongan padu daripada pucuk pimpinan negara, mengapa tidak DBP?

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU BAHASA : Wajah Timur, Lidah Barat


Oleh Latifah Arifin
latifah@bharian.com.my


Sikap bangsa Melayu mengagungkan bahasa Inggeris dibidas

SIKAP orang Melayu yang mendahulukan bahasa asing terutama Inggeris apabila berkomunikasi sehingga lupa bahawa dirinya berkulit sawo matang dan berambut hitam pekat, menjadi bahan tempelak pada wacana Wajah Timur, Lidah Barat: Permasalahan Imperialisme Linguistik di Malaysia.

Dekan Fakulti Penulisan, Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA) yang juga Sasterawan Negara Ke-10, Datuk Dr Anwar Ridhwan, selaku panel wacana menyifatkan sikap terbabit terjadi kerana kegagalan rakyat negara ini melepaskan diri daripada sindrom imperialisme linguistik.

Mengikut Ensiklopedia Britannica, imperialisme linguistik terjadi hasil pengaruh penjajah pada era pascakolonial yang menjana proses pemindahan sebuah bahasa dominan dan kesannya dapat dilihat berdasarkan penyebaran budaya, pendidikan, ekonomi dan teknologi baru.

“Menguasai bahasa asing bukan suatu dosa, sebaliknya suatu kelebihan. Malah, pengkarya genius bangsa Melayu, Hikayat Hang Tuah, menyebut bahawa watak Hang Tuah menguasai 12 bahasa dan sekali gus, memberi saranan profetik kepada bangsa Melayu menguasai bahasa asing tanpa melupakan jati diri, nilai, adat dan simbol kebudayaan bangsa.

“Misalnya, orang Islam pada abad ke-9 mempelajari budaya Yunani tanpa menggadaikan bahasa Arab dan Eropah Latin pula mempelajari budaya Arab pada abad ke-12, tetapi tidak pula mengetepikan bahasa Latin yang menjadi lambang jati diri mereka,” katanya pada wacana anjuran Penabayu dan Institut Tamadun Alam Melayu (ATMA), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Bangi, baru-baru ini.

Dr Anwar yang jelas kecewa dengan senario semasa masyarakat yang mendewakan unsur kolonialisme hingga suntikan kemelayuan lenyap ditelan zaman, memetik dua rantaian khazanah cerita lisan Melayu abad ke-19, Cerita Cik Tunggal dan Cerita Malim Dewa, sebagai bahan perbandingan.

Kedua-dua naskhah cerita lisan Melayu itu didakwa mengisahkan keberanian orang Melayu dalam bersuara, mengkritik dan membidas kerakusan penjajah menakluk, sekali gus turut mengubah corak kehidupan serta budaya Melayu di negara mereka sendiri.

“Dua ceritera ini begitu memberi inspirasi kerana semangat bangsa Melayu yang antaranya menerusi Cerita Malim Dewa mengisahkan watak hero itu yang berjaya membunuh Maharaja Portugal dan membuktikan kejantanan wira Melayu dari timur,” katanya.

Dr Anwar mengingatkan bangsa Melayu agar tidak lupa hakikat bahasa Melayu layak digelar bahasa maju berasaskan ciri penting seperti ditetapkan dalam kajian pakar bahasa dari Amerika Syarikat, Charles A Ferguson dan antaranya yang meletakkan beberapa kriteria utama yang perlu dipenuhi.

Bahasa maju mempunyai sistem tulisan baku, ragam ‘bahasa tinggi’ yang jauh mengatasi dialek bahasa Melayu di Semenanjung, Sabah dan Sarawak, selain boleh pula menterjemah ilmu daripada pelbagai bidang termasuk ilmu moden dan saintifik daripada bahasa asing yang lain.

Malangnya, pengiktirafan sebagai bahasa maju tidak memberi kesan positif kepada perkembangan bahasa Melayu, apatah lagi dalam sistem pendidikan negara ini yang semakin berorientasikan barat dan menggunakan bahasa Inggeris sepenuhnya.

“Di kebanyakan Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA), semakin banyak kursus peringkat diploma dan ijazah diajar dalam bahasa Inggeris. Sebahagian pensyarah tidak menulis buku dalam bahasa Melayu lagi dan pelajar pula membuat rujukan mudah menerusi internet dengan mencedok rencana bahasa Inggeris.

“Langkah pembuktian semula bagi menunjukkan kemampuan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu dalam sistem pendidikan kebangsaan perlu diperhebat. Kita memerlukan universiti yang semua kursusnya disampaikan dalam bahasa Melayu bagi membuktikan kemampuannya sebagai bahasa ilmu moden,” katanya pada wacana yang dipengerusikan Pengarah ATMA, Prof Dr Abdul Latif Samian.

Selain itu, Dr Anwar turut meluahkan kekecewaannya terhadap jumlah penerbitan buku baru dalam bahasa Melayu yang begitu rendah sekitar 10,000 hingga 14,000 judul setahun berdasarkan perangkaan yang dikeluarkan Perpustakaan Negara Malaysia (PNM).

Berbekalkan 20 IPTA, puluhan pusat penyelidikan dan pengembangan bidang tertentu dan ratusan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) dengan lebih 1,700 orang profesor dan 25,000 tenaga pengajar masih belum mampu mencapai sasaran PNM bagi menerbitkan 28,000 buku setahun.

Kelemahan yang begitu ketara ini menunjukkan kebanyakan ilmuwan tempatan tidak menulis dan gejala tidak sihat ini perlu dipantau pihak berkaitan, terutama Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), penerbit universiti, Institut Terjemahan Buku Malaysia (ITBM), pusat penyelidikan, penerbit swasta dan masyarakat secara umumnya bagi merangka strategi penerbitan karya ilmiah secara besar-besaran.

Tidak ketinggalan, Dr Anwar turut mencadangkan kebangkitan bahasa Melayu dapat dilaksanakan sekiranya mendapat kerjasama baik daripada negara Nusantara lain termasuk Singapura, Brunei Darussalam, Singapura, Selatan Thai, Selatan Filipina yang mempunyai penutur bahasa Melayu yang utama dan minoriti.

“Bahasa Melayu boleh bersemuka dan bertentang mata dengan imperialisme linguistik bahasa Inggeris di rantau Nusantara dengan lebih gagah, sekiranya wujud bahasa Melayu yang bersifat supranasional lagi seragam terutama dari aspek sebutan, penulisan serta fungsinya.

“Jika jurang bahasa senusantara ini dapat dirapatkan, hasilnya kelak bahasa Melayu tidak lagi menjadi bahasa ‘belasahan’ imperialisme linguistik bahasa Inggeris, sebaliknya hadir sebagai pesaing sihat di tengah pentas bahasa dunia,” katanya sekali gus mengakhiri wacana hampir dua jam itu.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU KENEGARAAN : 14 Feb. memperingati Lt. Adnan


DALAM keghairahan masyarakat terutamanya generasi muda pada hari ini menyambut tarikh 14 Februari sebagai Valentine Day atau hari memperingati kekasih, kita lupa pada tarikh itu juga mencatatkan satu peristiwa penting yang perlu diingati untuk membangkitkan semangat cinta dan kasihkan negara.

Tarikh 14 Februari menyaksikan satu tragedi, satu pengorbanan dan satu perjuangan seorang anak Melayu, yang tidak pernah merasa gentar berdepan dengan maut demi mempertahankan tanah melayu dari penaklukan tentera Jepun.

Walaupun tewas namun perjuangan beliau tidak pernah ada noktahnya dan semangat itu terus membara bersama-sama pahlawan dan para perjuang tanah air yang lain sehingga ke hari ini.

Mungkin ramai generasi muda hari ini masih tidak mengenali tokoh pejuang ini, Lt. Adnan Saidi merupakan anak sulung dalam sebuah keluarga berketurunan Minangkabau kelahiran Sungai Ramal, Kajang, Selangor dilahirkan pada 1915.

Adnan mendapat pendidikan awal di Pekan Sungai Ramal dalam aliran Inggeris dan merupakan seorang pelajar yang pintar dan berdedikasi.

Setelah tamat persekolahan beliau memulakan karier sebagai guru pelatih selama setahun sebelum memutuskan untuk menyertai tentera pada 1933 ketika berusia 18 tahun.

Beliau merupakan salah seorang daripada 25 anak Melayu pertama yang dipilih untuk menyertai pasukan Askar Melayu dan berjaya menamatkan latihan serta terpilih sebagai rekrut terbaik.

Pada 1936, beliau dinaikkan ke pangkat Sarjan dan setahun kemudian Lt. Adnan terpilih untuk mewakili platunnya dalam perbarisan memberi hormat di London bagi menyambut pertabalan Raja George VI.

Tidak lama selepas itu, beliau sekali lagi dinaikkan pangkat kepada Kompeni-Sarjan-Major dan dihantar ke Singapura untuk kursus latihan pegawai. Setelah menamatkan kursus beliau dinaikkan ke Pangkat Leftenan Muda dan dilantik sebagai ketua Platun ke-7, Kompeni 'C' .

Lt. Adnan berkahwin dengan seorang guru di kampungnya, Sophia Pakih Muda serta dikurniakan dengan tiga orang cahaya mata, dua lelaki, Mokhtar dan Zainudin dan seorang anak perempuan yang meninggal tidak lama setelah kejatuhan Singapura.

Pada 1941, Lt. Adnan membawa keluarganya tinggal di Pasir Panjang dan ketika berita pihak Jepun bersedia menyerang Singapura, beliau membawa keluarganya kembali ke kampung mereka di Kajang dan pada ketika itu isterinya sedang mengandungkan anak yang ketiga. Itulah kali terakhir Lt. Adnan bersama keluarganya sebelum beliau menemui ajal di tangan Jepun.

Pertempuran Bukit Candu

PERTEMPURAN Bukit Candu (14 Februari 1942) merupakan salah satu pertempuran hebat yang merupakan lanjutan kepada pertempuran Pasir Panjang, berlaku sehari sebelumnya.

Bukit Candu dinamakan sempena kilang memproses candu yang dahulunya terletak di kaki bukit tersebut dan merupakan garisan pertahanan terakhir Tanah Melayu dari serangan Jepun ketika itu.

Bukit Candu merupakan kedudukan pertahanan penting di Singapura berasaskan dua alasan strategik iaitu ia boleh melihat bahagian utara Singapura dengan lebih jelas dan merupakan laluan langsung ke kawasan Alexandra yang mana terdapatnya depot bekalan peluru dan gudang utama bekalan makanan, hospital tentera dan kemudahan-kemudahan lain Tentera British. Justeru, lokasi ini perlu dipertahankan dengan sebaik mungkin.

Pada 13 Februari 1942, Division Chrysanthemum Tentera Imperial Jepun yang handal di bawah pemerintahan Lt. Gen. Renya Mutaguchi melancarkan serangan ke pesisiran Selatan Singapura iaitu Pematang Pasir Panjang.

Lokasi tersebut dibedil dengan mortar dan meriam dengan hebatnya, namun Kompeni 'C' dan Lt. Adnan yang ditempatkan di perkampungan Pasir Panjang membina benteng pertahanan Rejimen di kawasan tanah tinggi yang dikenali sebagai 'Celah' (Gap) telah memberikan tentangan hebat sehingga memaksa Jepun beralah dan berundur walaupun Pasukan Jepun di bawah Major Kimura mempunyai bilangan anggota yang jauh lebih ramai.

Pada tengah malam hari yang sama, 'C' Coy dengan kekuatan 42 orang terdiri daripada gabungan sebahagian anggota Rejimen Askar Melayu, Rejimen ke-2 Tentera British dan Briged India ke-44, diperintahkan untuk bergerak ke tapak pertahanan baru - Pt. 226, Bukit Candu.

Setelah memilih lokasi yang sesuai untuk pertahanan, Lt. Adnan memerintahkan anggotanya memperkukuhkan benteng pertahanan dengan beg pasir di sekeliling kawasan tersebut. Pada petang 14 Februari, pihak Jepun mengatur strategi menggunakan helah dengan menyamar sebagai "Tentera Punjabi", British-Indian Army.

Bagaimanapun Lt. Adnan dapat menyedari helah tersebut apabila perasan sesuatu tidak kena dengan tentera berturban yang mara itu, bergerak dalam kumpulan berempat dan bukannya bertiga seperti Tentera British.

Menyedari helah itu, Lt. Adnan membiarkan tentera Jepun tersebut menghampiri garisan pertahanan sebelum beliau dan anak buahnya melepaskan tembakan daripada mesingan Lewis dan berjaya membunuh sekitar 20 orang musuh pada jarak dekat serta tentera Jepun sekali lagi terpaksa berundur dari Pertahanan Bukit Candu. Dua jam kemudian tentera Jepun melancarkan serangan balas besar-besaran dalam bilangan yang lebih besar.

Pertempuran sengit berlanjutan di Bukit Candu dengan melibatkan pelbagai jenis senjata seperti granet, bayonet dan parang turut digunakan untuk menghalang askar Jepun daripada menguasai kedudukan tersebut namun bilangan tentera musuh yang ramai tidak mampu dilawan oleh Lt. Adnan dan pasukannya.

Pertempuran yang berlangsung selama 48 jam itu menyebabkan ramai jiwa Askar Melayu terkorban dan tidak kurangnya yang cedera. Namun bagi Lt. Adnan, yang juga cedera parah ketika itu serangan hebat Jepun tidak mampu melunturkan semangatnya.

"Biar Berputih Tulang, Jangan Berputih Mata", kata-kata inilah yang membakar dan terus menyemarakkan lagi semangat juangnya dan rakan-rakan yang lain agar tidak gentar menghadapi Jepun demi mempertahankan Tanah Melayu sehingga titisan darah yang terakhir.

Namun Lt. Adnan tewas akhirnya kerana tidak mampu menandingi bilangan Tentera Jepun yang ramai. Bukit Candu akhirnya ditawan Jepun dan beliau sendiri menemui ajal setelah diikat dan digantung di sebatang pokok, lalu ditikam berkali-kali dengan bayonet Jepun.

Mayat beliau dilarang diturunkan daripada pokok tersebut sebagai peringatan dan pengajaran kepada sesiapa yang cuba menentang Jepun akan turut menerima nasib yang sama.

Kematian Lt. Adnan merupakan episod perjuangan seorang anak Melayu yang berjiwa cekal dan kental mempertahankan tanah air tercinta. Semangat dan pengorbanan beliau perlu dikenang dan disemai dalam setiap generasi muda hari ini dengan menjadikan 14 Februari tarikh untuk dikenang, gugurnya seorang pahlawan dan pejuang negara.

Lt. Adnan turut dianugerahkan dengan Darjah Kebesaran Negeri Selangor oleh Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah pada 2001 yang membawa gelaran Datuk.

"Biar putih tulang, jangan putih mata," jadi pengajaran

SESUNGGUHNYA keberanian Lt. Adnan dan rakan-rakan yang bertempur bermati-matian merupakan episod yang kekal dalam lipatan sejarah.

Apakah perjuangan dan pengorbanan Lt Datuk Adnan menggadaikan nyawanya dalam usia 27 berbaloi? Masih adakah anak bangsa pada hari ini yang mahu mengikut jejak langkahnya yang sanggup berputih tulang daripada berputih mata? Pastinya jika Lt. Adnan dapat melihat Malaysia pada hari ini yang begitu makmur dan pesat membangun, Allahyarham pasti tidak menyesal mempertahankan negara ini dengan darah dan nyawanya.

Keberanian Lt. Adnan turut diakui oleh General Yamashita yang dikenali sebagai Harimau Malaya. Beliau mengatakan "Jika terdapat 10 orang Leftenan Adnan, belum pasti Malaya jatuh ke tangan Jepun".

Iktibar dan pengajaran yang boleh kita perolehi dari kisah keberanian Lt. Adnan adalah semangat cintakan negara hendaklah dengan sepenuh hati di kalangan seluruh rakyat tidak kira bangsa dan agama. Jika seluruh perajurit negara dan rakyat Malaysia mempunyai semangat seperti beliau pastinya negara ini tidak mudah dijajah atau ditewaskan oleh musuh negara.

Rakyat Malaysia akan lebih bertanggungjawab dan tidak sesekali menggadaikan maruah dan bangsa demi kepentingan material dan diri sendiri serta tidak akan sanggup memperjudikan nasib negara untuk perjuangan yang tidak jelas dan merugikan.

Kepada rakyat Malaysia khususnya generasi muda, mereka perlu didedahkan dengan kekuatan sejarah agar tidak sesekali alpa dengan kemakmuran yang dikecapi hari ini.

Mereka perlu disedarkan agar tidak sesekali terjerat dengan helah pihak yang tidak bertanggungjawab untuk menghuru harakan negara demi kepentingan pihak tertentu.

Mereka harus menjadikan semangat Lt. Adnan sebagai pemangkin kepada perpaduan serta sayang dan cintakan negara.

Seluruh rakyat Malaysia harus bersatu demi mengekalkan keharmonian dan kedaulatan agama, bangsa dan tanah air. Terima kasih kepada para pahlawan dahulu yang telah berjuang bermati-matian untuk mempertahankan negara ini.

Sama ada nama mereka tercatat atau tidak dalam lipatan sejarah, jasa mereka pasti tidak akan dipersia-siakan. Sesukar manapun pengorbanan mencapai kemerdekaan, lebih sukar lagi tanggungjawab untuk mempertahankan sebuah negara yang merdeka.

Pada tanggal ini, 14 Februari, akan diangkat sebagai tarikh memperingati gugurnya pejuang tanah air, Lt. Adnan dan marilah bersama-sama kita menghadiahkan sekalung doa buat insan-insan yang selama ini berjuang bagi memastikan Malaysia bebas, aman dan merdeka, Al-Fatihah.

PEJABAT Perhubungan Awam Tentera Darat, Kementerian Pertahanan Malaysia.
Sumber : http : //www.utusan.com.my/