Jumaat, 30 Julai 2010

Masa bertindak ke atas majikan degil ambil pekerja asing

SEMUA orang bercakap tentang kebanjiran warga asing yang dilihat semakin meningkat dari hari ke hari dan mendatangkan bebanan kepada Malaysia.

Dahulu kita sibuk dengan pendatang asing tanpa izin (PATI) dari Indonesia, Filipina dan Bangladesh. Sekarang masalah negara ditambah dengan kebanjiran warga asing dari India, Myanmar, Vietnam, dan yang terbaru dari China.

Mereka semua datang ke Malaysia bukan untuk melancong tetapi untuk mencari rezeki yang halal dan yang haram.

Kita sudah tahu faktor pendorong warga asing datang untuk bekerja di Malaysia adalah kerana kemakmuran dan kestabilan ekonomi negara kita.

Faktor sikap rakyat tempatan pun boleh dijadikan alasan kebanjiran mereka hingga mereka menjadi pilihan banyak majikan.

Walau apa pun rakyat tetap mahukan masalah pekerja asing yang membawa bersama isu sosial dan jenayah perlu dikawal agar ia tidak menjadi lebih parah.

Tidak banyak permintaan daripada rakyat kepada kerajaan. Mereka hanya minta kerajaan melalui Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang menjaga hal ehwal keselamatan awam perlu menguatkuasakan undang-undang dengan lebih tegas.

Banyak pekerja asing adalah pendatang haram. Mereka menyusup masuk dengan menggunakan dokumen palsu, pas lawatan sosial atau ada juga redah begitu sahaja.

Untuk mendidik pendatang haram ini, hanya Akta Imigresen yang telah dipinda beberapa kali itu mesti dilaksanakan dengan lebih tegas agar pendatang haram ini tidak berani bertindak lebih jauh.

Pendatang haram tidak akan datang ke negara kita jika tidak ada pekerjaan. Di sinilah punca kebanjiran pekerja asing apabila majikan-majikan di Malaysia lebih rela mengambil pekerja asing dengan bayaran yang murah daripada mengambil pekerja rakyat tempatan.

Ini kerana majikan tidak perlu membuat caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).

Kita sendiri pun kadang kala tidak ambil peduli dengan kebanjiran pekerja asing. Bagaimanapun, apabila kehadiran warga asing ini menimbulkan pelbagai kes jenayah seperti bunuh, samun bersenjata api, rogol, pecah rumah, ragut dan banyak lagi maka ini akan mengejutkan kita daripada lena tentang keburukan pekerja asing.

Justeru, agensi penguat kuasa di bawah KDN perlu melipatgandakan operasi-operasi mengesan, menahan dan menghantar semula pekerja-pekerja tanpa izin.

Sudah lama kita tidak mendengar Operasi Pemutihan dan Ops Nyah yang dikatakan cukup berkesan dalam usaha membendung kedatangan PATI.

Meskipun begitu, kejayaan dan keberkesanan operasi pihak berkuasa bergantung juga kepada kerjasama dan sokongan orang ramai. Ia tidak mendatangkan kejayaan jika tidak disertai kerjasama masyarakat, terutamanya pihak majikan.

Sikap majikan yang memandang mudah terhadap seruan kerajaan berhubung masalah PATI antara faktor memburukkan keadaan dalam negara. Majikan patut mengubah sikap demi kepentingan negara dan rakyat. Mereka hendaklah menggaji pekerja asing yang memiliki visa dan permit kerja yang sah sahaja.

Tetapi entah kenapa, perkara yang menyalahi undang-undang yang mereka pilih atas dasar keuntungan.

Tempoh memberi amaran demi amaran telah tamat. Elok sangat Jabatan Imigresen mengambil tindakan tegas terhadap majikan-majikan yang didapati masih menggaji dan melindungi PATI di negara ini.

Operasi besar-besaran yang dilakukan oleh Jabatan Imigresen bermula Khamis lalu membuktikan kerajaan memang serius.

Kita sudah banyak menanggung kerugian apabila mengambil pekerja PATI. Entah berapa jumlah kos sebenar yang perlu dikeluarkan oleh majikan dan kerajaan bagi mengambil pekerja asing.

Kos itu antaranya membabitkan pembayaran levi, rawatan di hospital kerajaan dan minyak bersubsidi yang dibeli oleh pendatang asing.

Kepada semua majikan di Malaysia, elaklah daripada mengambil pekerja asing atau bersedia berdepan dengan tindakan tegas berupa denda dan penjara. Paling merimaskan tentunya proses turun naik mahkamah untuk tempoh yang panjang.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/