Khamis, 12 Januari 2012

ISU UMUM : Obses Ezani bawa tuah


Oleh SHAZRYN MOHD. FAIZAL
shazryn.faizal@utusan.com.my


BENARLAH bagai dikata, tanpa keberanian, segala yang diidam dan dicitakan tidak akan menjadi kenyataan.

Barangkali, kata-kata itu juga amat bertepatan dengan kemenangan Ezani Farhana Md. Monoto yang telah berjaya menggondol gelaran juara sulung program MasterChef Malaysia baru-baru ini.

Siapa sangka, seorang doktor gigi yang mempunyai minat mendalam terhadap dunia kulinari membuahkan hasil yang cukup lumayan apabila Ezani Farhana membawa pulang wang tunai RM100,000 beserta trofi.

Tidak cukup dengan itu, seperti yang dijanjikan kepada semua juara francais MasterChef di seluruh dunia, anak kelahiran Kajang, Selangor itu turut memperolehi kontrak untuk menerbit dan mengedarkan buku masakannya sendiri.

Sewaktu ditemui pada episod terakhir, Santapan Penamat di Tapis Rouge, Encorp Strand, Kota Damansara, Kuala Lumpur, hujung minggu lalu, Ezani Farhana atau mesra disapa sebagai Ezani masih menganggap dirinya seperti bermimpi.

Walaupun keputusannya telah diumumkan dua minggu lalu tetapi Ezani bagaikan tidak percaya apabila dia dinobatkan sebagai juara MasterChef Malaysia setanding dengan barisan juara daripada francais program realiti masakan popular itu.

Biarpun sudah memegang status juara, tetapi bagi Ezani, dia masih belum memutuskan untuk meninggalkan kerjaya profesionalnya.

"Saya menyertai MasterChef Malaysia kerana minat yang sangat mendalam terhadap bidang kulinari. Memang dari kecil saya suka memasak dan menjadikan ibu saya sebagai idola dalam bidang masakan.

"Tetapi saya tidak pernah terfikir untuk menjadikan bidang kulinari sebagai karier saya memandangkan ahli keluarga saya semuanya mempunyai pekerjaan profesional.

"Jadi secara tidak langsung saya mengikut jejak langkah mereka dan memilih bidang pergigian sebagai pekerjaan saya," jelas Ezani.

Ezani, 26, berjaya menewaskan pesaing terdekatnya, Wahidan Abang Supain, 42 yang hanya mampu berpuas hati dengan kedudukan naib juara.

Untuk episod penamat, Ezani telah menyediakan tiga juadah iaitu Salad Kekapis Nusantara sebagai hidangan pembuka selera, Lamb Cutlets dengan Medley Sayur-Sayuran (hidangan utama) dan Kek Ubi Bit Berempah (pemanis mulut).

Menyambung bicara, Ezani memberitahu dia bukan hanya suka turun ke dapur untuk menajamkan lagi skil masakan tetapi juga merupakan seorang yang obses tentang dunia masakan.

Apa sahaja program masakan baik tempatan mahupun antarabangsa menjadi rancangan yang cukup digemari oleh Ezani.

Dan sudah pasti, francais MasterChef antara program yang berada pada tangga pertama untuk rancangan masakan yang cukup diminatinya.

"Sewaktu menuntut di Australia, MasterChef Australia merupakan program yang tidak akan saya lepaskan.

"Dari situ, saya melihat bagaimana pesertanya memasak dan beraksi di dapur lalu ia memberikan inspirasi kepada saya untuk memberanikan diri menyertai MasterChef Malaysia.

"Dalam masa yang sama juga, saya suka membaca dan membeli buku resipi. Dari situ, saya mendapat pelbagai idea untuk muncul dengan resipi sendiri sepanjang berada dalam MasterChef Malaysia," ujar Ezani yang merupakan anak bongsu daripada dua beradik.

Jika penonton setia MasterChef Malaysia melihat aksi Ezani sepanjang 11 minggu program itu berlangsung, memang tidak dinafikan Ezani memang layak untuk dinobatkan sebagai juara.

Semuanya berdasarkan kepada prestasi cemerlangnya selain konsisten dalam setiap cabaran serta penyediaan resipi dalam program tersebut.

Sesuatu yang menarik juga tentang Ezani apabila dia sering memasak dan menyediakan juadah dalam keadaan tenang sekali waima sehebat mana cabaran yang diberikan.

"Mungkin kerana saya seorang yang tenang dan pekerjaan saya sendiri telah menjadikan saya seperti mana yang anda saksikan di kaca televisyen," katanya sambil ketawa kecil.

Mengenai wang kemenangannya dan perancangan buku masakannya pula, buat masa ini kata Ezani, semuanya masih terlalu awal untuk ditentukan.

Namun, dia tidak menafikan sudah mempunyai perancangan untuk menggunakan wang itu bagi menyempurnakan impiannya yang sudah lama dihajatkan.

Dalam masa yang sama, Ezani tidak menolak peluang yang datang kelak untuk menjadi hos kepada program masakannya sendiri.

Apatah lagi, dia dan Wahidan kini merupakan artis eksklusif Astro, pastinya stesen berbayar itu sudah merencanakan agenda untuk kedua-dia selebriti terbaru ciptaan mereka.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU PERKHIDMATAN AWAM : Kabinet arah tangguh skim SBPA sektor awam


KUALA LUMPUR - Pelaksanaan Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) ditangguhkan bagi membolehkan satu semakan semula dan perbincangan dengan pihak-pihak yang berkaitan diadakan.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, penangguhan itu bertujuan untuk menyelesaikan isu-isu yang dibangkitkan oleh pihak-pihak tertentu berkaitan dengan pelaksanaan SBPA.

"Setelah semakan semula tersebut dimuktamadkan, SBPA akan berkuat kuasa mulai 1 Januari 2012 seperti yang dijanjikan kerajaan," katanya.

Penangguhan itu diputuskan Jemaah Menteri semalam, katanya.

Najib berkata semakan semula itu tidak meliputi keputusan untuk melanjutkan umur persaraan kepada 60 tahun dan oleh itu ia akan dilaksanakan mulai 1 Januari lalu.

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/