Isnin, 19 Ogos 2013

ISU SOSIAL : Punca kanak-kanak didera perlu diselidik


KUALA LUMPUR - Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) meminta pihak-pihak terlibat mengambil tindakan drastik dalam mengenal pasti faktor yang menjadi punca penderaan kanak-kanak bagi menangai masalah itu.
  
Naib pengerusnya Tan Sri Lee Lam Thye berkata faktor penyebab penderaan kanak-kanak perlu diberi perhatian segera memandangkan kanak-kanak kini semakin terdedah kepada penderaan, dan ia sering dilakukan oleh penjaga mereka sendiri.
  
Lee berkata statistik terkini dari Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat mendedahkan hampir 3,900 kes penderaan kanak-kanak dilaporkan tahun lepas, dan sekurang-kurangnya 1,000 kes penderaan kanak-kanak dilapor sehingga Mac tahun ini.
  
"Statistik itu sudah pasti satu perkara yang membimbangkan bukan sahaja kepada kementerian, tetapi juga kepada masyarakat secara keseluruhannya," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
  
Sambil melahirkan kebimbangannya, Lee turut mencadangkan agar kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) memperkenal dan melaksanakan program pembangunan kesihatan mental berasaskan komuniti secara menyeluruh.
  
"Program itu akan membantu menangani isu tekanan dan masalah berkaitan mental yang lain.

"Ibu bapa atau penjaga yang disabitkan kesalahan mendera kanak-kanak perlu diwajibkan menghadiri kursus yang dianjur kerajaan mengenai keibubapaan bagi melengkapkan diri mereka untuk membesarkan anak-anak dengan penuh kasih sayang dan prihatin, bukannya mendera mereka," katanya.
  
Selain itu, Lee berkata majikan juga mesti membantu pekerja mereka yang menghadapi tekanan di tempat kerja dengan menyediakan perkhidmatan kaunseling dengan bantuan pakar psikologi.
  
Beliau berkata semua peringkat masyarakat mesti sensitif dengan isu penderaan kanak-kanak dan perlu  sentiasa peka, serta  memaklumkan kepada  pihak berkuasa jika mengetahui  kes penderaan kanak-kanak berlaku dalam kalangan jiran mereka. - Bernama

ISU BAHASA : Apabila penulis sanggup dipenjara


Oleh :  ZAINAL ABDUL KADIR

HARI ketiga Aidilfitri saya berpeluang mengunjungi sebuah penjara kerana menziarahi seseorang. Peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak penjara menggambarkan bahawa bukan mudah hendak bertemu dengan seseorang yang telah dimasukkan ke dalam penjara. Sehari suntuk berada di sana sudah cukup untuk menyatakan bahawa penjara bukanlah satu tempat yang diinginkan oleh sesiapa pun.

Lantas saya teringat satu rencana yang ditulis oleh Shaharom TM Sulaiman di Mastika Ogos 2013 bertajuk Mahakarya Sang Pertapa dari penjara.

Menurut Shaharom, penulis yang dimasukkan ke dalam penjara mampu menghasilkan karya yang dikagumi dan bergagasan besar menggoncang sejarah sepanjang zaman.

Penulis yang disenaraikan Shaharom ialah Adolf Hitler, Pradmoedya Ananta Teor, Mohammad Hatta, Tan Malaka, Sayyid Quthb, Nawal El Saadawi, Ayatullah Muhammad Baqir Sadr, Mumia Abu Jamal, Marthin Luther King Jr. dan Viktor Frankl.

Bagaimana pula dengan penulis Malaysia? Apakah mereka sanggup berjuang hingga dipenjarakan dan kemudian mampu pula menghasilkan karya yang membawa pemikiran besar? Sedangkan penjara itu adalah tempat yang tidak mahu dihuni oleh sesiapa pun kerana orang yang bersalah sahaja yang akan dimasukkan ke dalam penjara.

Namun begitu, sejarah tidak menafikan terdapat sebilangan penulis kita yang sanggup berjuang waima hingga dihumban ke penjara. Antara penulis yang mempunyai prinsip perjuangan yang besar dan sanggup dipenjarakan ialah Allahyarham A. Samad Ismail seorang tokoh wartawan, sasterawan dan pejuang bahasa.

Beliau pernah ditahan ketika zaman penjajahan British (1951-1953) dan zaman selepas merdeka ketika di bawah Perdana Menteri Tun Huseein Onn (1976-1981).

Penahanan ini tidak pernah mematahkan semangat A. Samad untuk berjuang dalam bidang penulisan. Malah tinta dari pena beliau sentiasa mengalir sama ada sebagai wartawan atau sasterawan. Antara karya beliau yang diingati ialah Kail Panjang Sejengkal, Patah Sayap Terbang Jua, Menimba Yang Jernih dan Tembok Tidak Tinggi.

Malah, sumbangan A. Samad telah diiktiraf oleh kerajaan dengan mengurniakan Hadiah Pejuang Sastera dan Tokoh Wartawan Negara.

Begitu juga dengan Allahyarham Ishak Haji Muhammad (Pak Sako). Beliau pernah dipenjarakan sebanyak dua kali iaitu pada tahun 1948 -1953 dan 1965-1966. Pengalaman pahit ini tidak pernah mematahkan semangat Pak Sako untuk terus menulis khususnya menghasilkan novel yang menyemarakkan semangat nasionalisme anak watan.

Novel terkenal beliau ialah Putera Gunung Tahan dan Anak Mat Lela Gila yang menggambarkan pandangan dan cita-citanya sebagai patriot bangsa dan sasterawan sejati. Jasa Pak Sako terhadap kesusasteraan Melayu turut dihargai apabila mengurniakan Hadiah Pejuang Sastera dan Ijazah Kehormat Doktor Persuratan oleh Universiti Malaya.

Malah, Utusan Melayu (M) Berhad melalui anak syarikatnya Utusan Publications & Distributions turut menghargai jasa Pak Sako dengan mewujudkan Hadiah Sako bagi sayembara menulis novel sejak tahun 1992. Antara pemenang Hadiah Sako ini ialah Sasterawan Negara Abdullah Hussain, Azizi Haji Abdullah, Sasterawan Negara Anwar Ridhwan, Ramlee Awang Murshid, Aminah Mokhtar, Dzul Karnain Ithnain, Wan Hashim Wan Teh, Rahman Haji Yusof, Mohd Khaidir Ahmad dan Ali Jusoh.

Di samping itu, tidak dilupa juga penulis Allahyarham Abdullah Thani atau lebih dikenali sebagai Ahmad Boestamam. Nama pena lain beliau yang terkenal ialah Ruhi Hayat. Beliau juga pernah dipenjarakan sebanyak tiga kali iaitu pada tahun 1941-1942, 1948-1954, dan 1963.

Meskipun Ahmad Boestamam dikenali sebagai aktivis politik yang disegani, sumbangan beliau dalam sastera tidak dapat dinafikan. Beliau menulis novel dan sajak di samping penterjemah.

Antara novel yang dihasilkan ialah Pacar Merah Malaya, Gelap Menjelang Terang, Kabus Pagi, Geliga, Api Dan Air Mata, Rumah Kaca Di Gegar Gempa dan Merintis Jalan Ke Puncak. Biarpun politik Ahmad Boestaman berhaluan kiri, pada tahun 1976 kerajaan Sarawak telah menganugerahkan Panglima Negara Bintang Sarawak yang membawa gelaran Datuk.

Turut menarik untuk diperkatakan di sini ialah penulis Said Zahari. Beliau merupakan bekas pengarang Utusan Melayu ketika tercetusnya mogok di Utusan Melayu kerana menentang penguasaan UMNO terhadap akhbar ini.

Selepas peristiwa mogok, Said Zahari telah dibuang dari jawatan Pengarang Utusan Melayu dan digantikan dengan Melan Abdullah.

Selepas dipecat Said Zahari dipenjarakan selama 17 tahun iaitu pada tahun 1963-1979 di Singapura.

Ketika di dalam penjara, Said Zahari menghasilkan buku Sajak dari Penjara. Selepas dibebaskan, beliau telah menulis dua buah buku memoir bertajuk Meniti Laut Gelora dan Dalam Ribuan Mimpi Gelisah.

Kedua-dua buku memoir ini diterbitkan oleh Utusan Publications & Distributions. Apa yang menariknya buku memoir Dalam Ribuan Mimpi Gelisah telah memenangi Hadiah Sastera Perdana Malaysia tahun 2006/2007 bagi kategori memoir / biografi. Sudah pastilah buku yang dihasilkan ini adalah daripada pengalaman Said Zahari ketika dipenjarakan selama 17 tahun.

Berdasarkan keterangan di atas, rencana yang diutarakan oleh Shaharom TM Sulaiman mungkin ada benarnya. Namun, benarkah pada zaman ini masih ada  lagi penulis yang sanggup masuk penjara kerana memegang prinsip perjuangannya dan menghasilkan karya? Seperti kata Shaharom, penjara memang sebuah tempat yang cukup menyeksakan tetapi juga sebuah tempat kondusif bagi seorang penulis kerana di dalam penjara, manusia akan terpaksa berani menyendiri, berada dalam kesepian dan keterasingan dan hal-hal sebegini adalah hal yang harus terjadi dalam penulisan.

Kesimpulannya, penjara adalah tempat yang ditakuti oleh sesiapa pun kerana di dalamnya tinggal manusia yang telah dijatuhkan hukuman kerana kesalahan yang telah dilakukannya. Tetapi sekiranya penulis berjiwa besar dan sanggup berjuang kerana mempertahankan prinsip yang betul, penjara hanya memagar jasad tetapi pengaruhnya tetap bebas.

Buktinya penjara tidak mampu memenjarakan kebebasan berkarya penulis seperti Said Zahari atau Pramoedya. Malah penjara semacam tidak berbekas untuk menyekat mereka daripada menulis sesuatu yang benar.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/