Jumaat, 19 Jun 2009

CABARAN AYAH ABAD KE - 21

Oleh Shamshul Azree Samshir
sazree@bharian.com.my

Tip lelaki moden pikul tanggungjawab ketua keluarga

ZAMAN sudah berubah. Cabaran lelaki bergelar ayah dalam era digital tidak sama jika dibandingkan waktu bapa membesarkan kita dulu. Biarpun tanggungjawab teras sebagai ketua dan pelindung keluarga tidak pernah berubah, faktor persekitaran yang berpunca daripada perubahan gaya hidup dan kehendak diri boleh mempengaruhi lelaki dipanggil ayah, abah atau papa ini.

Perubahan persepsi dan nilai termasuk fokus keterlaluan dalam mengejar definisi kejayaan dan kesempurnaan hidup, jika tidak dikawal mampu menjadikan bapa tersasar daripada tanggungjawab utama menjadi ketua keluarga. Kehidupan yang dilihat makin kompleks ditambah pula dunia dihimpit isu keruntuhan nilai, akhlak dan beban ekonomi menjadikan tugas sebagai ayah makin mencabar pada abad ke-21.

Tentunya dalam soal ini, bapa moden perlu lebih fokus serta bijak membahagikan masa antara kerjaya dan keluarga. Lebih-lebih lagi dalam mendidik anak, lelaki zaman sekarang harus memilih kaedah terbaik melahirkan insan seimbang. Tentunya pengalaman sendiri termasuk pengajaran yang diperoleh ketika membesar wajar dijadikan panduan dalam merencana hidup si kecil.

Bapa moden juga harus bijak mengenal pasti bentuk perubahan dalam pendedahan, tuntutan, keutamaan dan keperluan si kecil yang sama sekali berbeza berbanding ketika dirinya membesar. Perkembangan teknologi, kepesatan pembangunan dan peningkatan taraf hidup memberi kesan langsung kepada persekitaran si kecil dan semua ini perlu diawasi agar tidak memberi kesan negatif dalam hidup anak.

Soal keperluan material atau wang ringgit dalam membesarkan anak juga harus ditangani secara bijak oleh lelaki moden. Kuasa RM dalam kehidupan zaman penuh mencabar ini tidak dapat disangkal. Bapa moden perlu bijak menyusun strategi ekonomi, mencari perlindungan dan kebebasan kewangan yang diperlukan setiap kali mengatur bajet untuk si kecil dan keluarga.

Direnung kembali saat bergelar papa, detik itu tentunya memberi seribu makna dalam hidup lelaki matang. Zuriat yang dilahirkan datang bersama pakej tanggungjawab yang bukan kecil.

Sebagai bapa, masa depan si kecil termasuk soal nilai, pendidikan dan tingkah laku yang hendak dipupuk semuanya terletak di bahu ayah. Inilah tanggungjawab tradisi seorang lelaki bergelar bapa yang perlu dilaksanakan dalam apa cara sekalipun dalam melengkapkan pengertian serta aprisiasi dari anugerah yang diperturunkan Allah.

Jika dilihat sekarang (mungkin sesuatu yang boleh dibanggakan), bapa moden lebih banyak menghabiskan masa bersama anak. Istilah participatory fatherhood jelas merungkai karektor bapa moden. Ketepi sifat dan bengis ayah pada zaman silam - walaupun ia sebenarnya menjadi teknik mendidik paling berkesan pada era dahulu kala, bapa moden cenderung mendekati anak sebagai rakan sendiri malah sanggup menggantikan ibu melakukan kerja-kerja rumah.

Bapa moden yang mewakili kelompok usia awal 30-an hingga 40-an sekarang dilihat terbabit secara aktif dalam soal penjagaan anak atau parenting. Mungkin ada juga segelintir lelaki masih terikat dengan identiti ayah zaman silam, lelaki hari ini lebih terbuka dan menyedari pentingnya terbabit secara langsung dalam proses membesarkan anak.

Lelaki moden mula melihat kepentingan terbabit secara aktif dalam proses penjagaan anak, bukannya menyerahkan bulat-bulat kepada isteri atau dalam kes lebih teruk kepada pembantu rumah. Tidak hairanlah lelaki moden hari ini cenderung mencari bahan bacaan panduan membesarkan anak selain sama memikul rutin penjagaan si kecil seperti menukar lampin, membuat susu dan memandikan anak.

Bapa moden juga aktif mengambil tahu perkembangan anak-anak baik dari aspek fizikal mahupun rohani. Jika anak bersekolah, bapa mengambil inisiatif mengambil tahu apa yang dipelajari si kecil atau bertanyakan soal siapa rakan-rakan si anak. Bapa juga mengambil berat soal pencapaian akademik anak di sekolah - amat berbeza berbanding dulu apabila ibu saja yang dilihat sering menandatangani kad kemajuan atau prestasi anak.

Tidak hairanlah, disebabkan terbatasnya peranan ayah dalam proses pembesaran anak, ada antara kita memiliki persepsi bapa sebagai individu yang sukar difahami atau distant figure. Ayah dikatakan individu yang sukar didekati, dingin dan tidak beremosi. Amat malang berlakunya situasi sebegini kerana sedar atau tidak, kesannya dirasai hinggalah si anak sudah berumah tangga dan memiliki keluarga sendiri.

Mungkin banyak puncanya jika disoroti mengapa ayah menjadi insan yang sukar dimengertikan atau umpama terlalu ‘jauh’ dari keluarga sendiri. Mungkin faktor bebanan kerjaya dan tumpuan terhadap usaha mencari wang demi membina keluarga ketika usia mudanya, bapa terlupa soal hubungannya dengan si anak. Selain itu, sifat seperti terlalu mengejar kesempurnaan dan enggan menerima pandangan orang lain misalnya, menambah lagi tekanan dalam hubungan.

Bagaimanapun, ayah biar apapun persepsinya, tetap ayah. Mana mungkin jasa dan pengorbanan ayah dibalas ganti dan jika ayah menjadi insan yang terlalu ‘jauh’, sebagai anak berusahalah memperbaiki hubungan. Ini kerana mungkin apa yang terpendam dalam hati masing-masing perlu dirungkai kerana bak air, kasih sayang dalam sesebuah keluarga tidak akan putus.

Berita baik menunggu golongan papa hari ini ialah kita masih belum terlambat untuk membuat perubahan. Andai diuji godaan zaman moden hingga bapa hilang pertimbangan, segeralah kembali ke pangkal jalan. Tidak ada manusia yang sempurna, namun jadilah bapa penyayang, prihatin dan paling penting, teman baik kepada anak sendiri.

Selamat Hari Bapa!

Tip jadi bapa hip pada abad ke-21!

1. Sayangi wanita bergelar isteri dan ibu kepada cahaya mata anda.

Cukup lojik memulakan senarai 10 tip ini dengan elemen pertama iaitu isteri anda. Jika bukan kerana isteri anda yang melalui tempoh getir sembilan bulan, anda tidak akan menjadi seorang papa. Sayangi isteri dan berikan sokongan dalam apa juga segenap aspek. Jika isteri anda hamil, prihatinlah dengan perubahan fizikal dan emosi yang dilaluinya. Peruntukkan masa privasi bersama isteri biarpun anak sudah beranak lima. Bantu isteri dalam melakukan semua tugas rumah dan menjaga anak.

2. Berbincang dengan isteri setiap masa.

Dalam mencari kerukunan rumah tangga, tidak ada pilihan melainkan anda dan isteri berbincang mengenai apa saja perkara. Jika membabitkan soal penjagaan anak, anda wajar bertanya isteri masalah yang dihadapinya. Jika isteri bekerjaya, atur jadual harian supaya keperluan anak anda dipenuhi setiap masa. Jangan jadikan bebanan kerja di pejabat sebagai alasan menyerahkan segala-galanya kepada isteri.

3. Tunjukkan kasih sayang kepada isteri dan anak.

Bapa moden harus bebas daripada stereotaip sukar didekati atau individu yang tidak beremosi. Tidak ada salahnya memberi ciuman kepada isteri dan anak setiap pagi sebaik bangun dari tidur. Kemesraan dan hubungan erat yang terjalin antara anggota keluarga akan hanya memberi satu keputusan - anda kecapi bahagia sehingga usia tua.

4. Habiskan masa bersendiri dengan anak.

Tidak salahnya anda menghabiskan masa bersendiri dengan anak - hanya anda berdua! Bawa anak melakukan aktiviti yang digemarinya atau sekadar beriadah bersama di taman tema, jogging di pagi hari atau membaca buku untuk anak anda. Dengan cara ini, anak akan lebih mengenali si kecil dan mengesan karektor atau kecenderungan anak.

5. Kongsi hobi anda bersama anak.

Dedahkan si kecil hobi atau kegiatan masa lapang anda. Tidak salah berkongsi minat seperti bermain alat muzik, bersukan, berkhemah atau bermain catur dengan si kecil. Dengan cara ini, anak anda akan lebih bersikap terbuka dan sedia berkongsi apa saja perkara bersama anda.

6. Jangan abaikan si kecil hanya kerana beliau anak perempuan.

Tidak dinafikan, ada bapa cenderung memencilkan anak hanya kerana jantinanya perempuan. Anak perempuan juga memerlukan bapa sama seperti anak lelaki. Tidak salah menghabiskan masa bersama anak perempuan termasuk mengajarnya bagaimana menggunakan peralatan pertukangan. Anak perempuan juga perlu diajar situasi berdepan dengan golongan dewasa baik lelaki atau perempuan.

7. Anggaplah anak sebagai teman sendiri.

Bagaimana mahu mendekati si kecil andai dirinya ketakutan jauh sekali meluahkan perasaan kepada anda? Bapa moden perlu menjadikan anak sebagai rakan dengan perhubungan lebih santai atau tidak terlalu menekan. Namun, jangan terlebih-lebih kerana bimbang anak tidak takutkan anda pula. Biarpun anda boleh menjadi pendengar setia, pastikan anda tegas dan anak mendengar kata.

8. Jadi idola kepada anak sendiri.

Tunjukkan contoh baik kepada anak anda. Jika anda mahu anak berdisiplin, tunjukkan perilaku sama. Ingat, anak cekap memerhati dan meniru perlakuan anda.

9. Makan bersama setiap kali berpeluang.

Bagi anda yang bekerjaya, mungkin sukar untuk pulang ke rumah dan menikmati makan malam bersama anak setiap malam. Namun, setiap waktu terluang terutama pada hujung minggu, pastikan anda makan bersama seisi keluarga. Ketika bersama, bermacam cerita boleh disampaikan kepada anak termasuk perkara berbangkit seperti soal kerjaya anda, persekolahan dan aktiviti mingguan.

10. Ikuti perkembangan semasa dan kecenderungan generasi muda sekarang.

Usah terbelenggu dalam dunia sendiri, bapa moden seharusnya bersifat lebih terbuka dan mengikuti perkembangan dunia terutama yang melingkari kehidupan generasi muda. Kenali apa itu i-Pod, web tv mahupun ruang sembang siber. Ini penting supaya anda dapat mengawal selain mengetahui kecenderungan atau minat anak anda.

Sumber : http://www.bharian.com.my/

MEMBINA KEUTUHAN KEPIMPINAN KELUARGA

اَلْحَمْدُ للهِ الْقَآئِلِ : وَوَصَّيْنَا الإِنْسَانَ بِوَالِدَيْهِ إِحْسَانًا"، أَشْهَدُ اَنْ لآ ِإلَـهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لآ شَرِيْكَ لَهُ، وَاَشْهَدُ اَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ، اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلىَ آلـِهِ وَصَحْبِهِ اَجْمَعِيْنَ.

أَمَّا بَعْدُ، فَيَا عِبَادَ الله، اِتَّقُوْا اللهَ اُوْصِيْكُمْ وَاِيـَّايَ بِتَقْوَى الله فَقَدْ فَازَ الْمُتَّقُوْنَ.


MUSLIMIN YANG DIRAHMATI ALLAH,

Saya berpesan kepada diri saya dan tuan-tuan, marilah kita bersama-sama meningkatkan ketaqwaan kepada Allah SWT, dengan mentaati segala perintah-Nya dan menjauhi larangan-Nya. Sesungguhnya kebahagian dunia dan kesejahteraan akhirat hanyalah ditentukan oleh iman dan takwa.


MUSLIMIN YANG DIMULIAKAN,

Mimbar hari ini ingin menarik perhatian para jemaah mengenai satu tajuk, iaitu MEMBINA KEUTUHAN KEPIMPINAN KELUARGA.


Umum mengetahui Institusi Keluarga merupakan asas untuk melahirkan generasi yang soleh dan bertakwa. Kejayaan dan keharmonian sesebuah keluarga berkait rapat dengan kualiti kepimpinan ketua keluarga tersebut. Justeru itu, Islam meletakkan bapa adalah pemimpin dan ketua dalam sesebuah keluarga yang bertanggungjawab mempastikan agar mereka yang berada di bawah jagaannya berada dalam keadaan baik serta mengikut landasan yang diredhai oleh Allah s.w.t. Tanggungjawab dan peranan ini telah dinyatakan oleh Rasulullah s.a.w dalam sabdanya yang berbunyi:


"كُلُّكُمْ رَاعٍ وَكُلُّكُمْ مَسْئُوْلٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ، اَلإِمَامُ رَاعٍ وَمَسْئُوْلٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ، وَالرَّجُلُ رَاعٍ فِى أَهْلِهِ وَهُوَ مَسْئُوْلٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ، وَالْمَرْأَةُ رَاعِيَةٌ فِى بَيْتِ زَوْجِهَا وَمَسْئُوْلَةٌ عَنْ رَعِيَّتِهَا."


Bermaksud: “Setiap kamu adalah pemimpin, dan setiap kamu adalah bertanggungjawab terhadap pimpinannya, seorang pemimpin negara adalah pemimpin kepada rakyatnya dan ia bertanggungjawab terhadap mereka, seorang suami adalah pemimpin keluarganya dan ia bertanggungjawab terhadap pimpinannya, seorang wanita adalah pemimpin ia bertanggungjawab terhadap rumahtangga suaminya dan ia bertanggungjawab terhadap pimpinannya.”


MUSLIMIN YANG DIMULIAKAN,

Untuk membina sebuah keluarga yang bahagia, ibu bapa seharusnya mempamerkan contoh dan tauladan yang terbaik untuk di ikuti oleh anak-anak. Keluarga yang ingin anak-anak berakhlak mulia, maka mereka perlulah juga mempraktikkan akhlak yang mulia. Kelakuan keluarga yang buruk akan menjadikan anak–anak itu sendiri berkelakuan buruk. Akhlak yang baik yang dilihat oleh anak-anak akan membentuk mereka secara tidak langsung. Mereka juga secara tidak langsung meneladani tunjuk ajar, budi bicara dan perbuatan yang mulia yang diamalkan oleh ibu bapa. Dengan sebab itu, bapa dan ibu diharapkan dapat menjadi model yang baik yang akan dituruti oleh anak-anak. Segala tingkahlaku, akhlak, tindak tanduk, adab, dan budi bahasa sedikit sebanyak mempengaruhi kehidupan seharian mereka.


MUSLIMIN YANG DI MULIAKAN,

Fenomena hari ini menyaksikan banyak gejala sosial yang merosakkan kehidupan anak-anak dan remaja akibat dari kegagalan kepimpinan keluarga dalam mempamerkan QUDWAH HASANAH dalam keluarga. Perintah ini dinyatakan oleh Rasulullah s.a.w dengan sabdanya yang berbunyi:


"أَكْرِمُوْا أَوْلاَدَكُمْ وَأَحْسِنُوْا آدَابَهُمْ"


Maksudnya: “Muliakanlah anak-anak kamu dan tunjukanlah kepada mereka adab-adab yang baik.”

(Hadis riwayat Ibnu Majah)


Imam Al-Ghazali berkata: “ Anak-anak adalah amanah atas ibubapa, jika dia terbiasa dengan benda yang baik, dia akan membesar dalam kebaikan dan biasa dengannya. Dan jika di besarkan dalam suasana yang tidak baik dan maka menderitalah dia dan binasa.


MUSLIMIN YANG DIMULIAKAN,

Sebagai merealisasikan hasrat melahirkan generasi yang soleh dan bertakwa dalam sesebuah intitusi keluarga. Maka, bapa sebagai pemimpin keluarga hendaklah mengambil berat terhadap perkara-perkara berikut:


1. Berperanan memberi dan menyediakan pendidikan agama yang sempurna kepada seluruh ahli keluarga.

Tanggungjawab ini telah dinyatakan oleh Allah s.w.t dalam Firman-Nya dalam surah At-Tahrim ayat 6, yang bermaksud :


”Wahai orang-orang yang beriman, peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, keras, dan tidak menderhakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Berdasarkan ayat tersebut Allah memerintahkan orang-orang yang beriman agar menjaga diri dan keluarganya daripada api neraka Allah s.w.t. Hanya dengan roh yang lahir daripada keluarga beriman saja yang dapat menyelamatkan daripada jatuh ke dalam api neraka.


2. Ibubapa hendaklah mempastikan agar sumber rezeki yang di berikan kepada isteri dan ahli keluarga dari sumber rezeki yang halal lagi suci.

Firman Allah dalam surah al-Baqarah ayat 168, yang bermaksud :


Wahai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi, dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan; kerana sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagimu.”


Setiap makanan yang diberikan kepada anak-anak hendaklah makanan dari sumber yang halal serta menjauhi dari sumber-sumber yang syubhah, apatah lagi dari sumber yang haram seperti rasuah, riba, penipuan dan sebagainya. Rezeki yang halal bukan sahaja membawa keberkatan tetapi sebenarnya dapat melahirkan zuriat yang pintar dan sehat. Dan akhirnya mendorong seseorang ke arah melakukan kebaikan di dunia dan mendapat rahmat Allah di akhirat.


3. Memperuntukkan masa yang berharga dan berkualiti kepada keluarga.


Bagi membentuk keluarga cemerlang kita perlu memperuntukkan dan mempergunakan masa yang berkualiti bersama anak-anak. Jadikan rumah sebagai ‘syurga’ iaitu tempat yang penuh dengan ketenangan, kenikmatan dan kebahagiaan. Ini dapat dicapai dengan mengerjakan sembahyang berjemaah sekeluarga dan menerapkan amalan membaca al-Quran atau bertadarus bersama-sama, membaca buku agama di rumah beramai-ramai, meluangkan masa untuk beriadah dan berkelah dengan anak-anak serta keluarga kerana ini secara tidak langsung dapat menambahkan hubungan kasih sayang dan mengeratkan hubungan kekeluargaan.


MUSLIMIN YANG DI MULIAKAN,

Sempena dengan hari bapa yang disambut pada bulan Jun setiap tahun, marilah sama-sama kita menanam azam untuk menjadi pemimpin keluarga yang melaksanakan perintah Allah dan amanah yang sebenar. Sesungguhnya kejayaan di dunia dan di akhirat sesebuah keluarga hanya dapat di capai dengan melaksanakan perintah Allah dan menjauhi segala larangan-Nya.


Janganlah kita sebagai bapa atau ketua keluarga yang menjadi punca kepada masalah dalam keluarga atau melahirkan anak-anak yang akan terlibat dengan masalah sosial di dalam masyarakat dan seterusnya boleh menjadi masalah kepada Negara. Firman Allah dalam surah al-Furqan :74, maksudnya:


“Dan orang orang yang berkata: "wahai Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa.”

(Surah al-Furqan : 74)


بَارَكَ اللهُ لِيْ وَلَكُمْ فِى الْقُرْآنِ الْعَظِيْمِ وَنَفَعَنِي وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ الأيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ وَتَقَبَّلَ مِنِّي وَمِنْكُمْ تِلاوَتَهُ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيْمُ. أَقُوْلُ قَوْلِيْ هذَا وَأَسْتَغْفِرُوا اللهَ الْعَظِيْمَ لِيْ وَلَكُمْ وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ الأَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَالأَمْوَات فَاسْتَغْفِرُوْهُ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُوْرُ الرَّحِيْمُ.

Sumber : www.islam.gov.my/

ISU SELESEMA BABI (INFLUENZA A )

10 langkah cegah H1N1

Oleh Anwar Hussin, Nazura Ngah, Fatin Hafizah Mohd Shahar dan Khairul Azran Hussin
bhnews@bharian.com.my


MUHYIDDIN dan Liow menunjukkan risalah kempen kebersihan bagi menangani H1N1 pada sidang media di bangunan Parlimen, semalam.

 • 1- Wajib isytihar status kesihatan
 • 2- Majlis Keselamatan Negara diberi mandat mengambil tindakan wajar
 • 3- Penjarakkan sosial
 • 4- Pemeriksaan kesihatan dan suhu badan penumpang dalam pesawat
 • 5- Topeng muka dan pelalian influenza bermusim dibekalkan
 • 6- Tingkat kebersihan tandas awam
 • 7- Kempen media
 • 8- Hadkan pelawat di hospital
 • 9- Anggota barisan hadapan menjaga kebersihan diri
 • 10- Sebar maklumat kepada pejabat kedutaan

  KUALA LUMPUR: Kerajaan melaksanakan 10 langkah lebih ketat bagi menangani penularan Influenza A (H1N1), termasuk mewajibkan semua pelancong dan warga Malaysia yang kembali dari luar negara, mengisi borang pengisytiharan status kesihatan.

  Sesiapa yang gagal mengisi borang itu selepas peraturan berkenaan diwartakan minggu depan, boleh dipenjara dua tahun atau denda RM2,000 atau kedua-duanya mengikut Akta Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit 1988.

  Keputusan itu dibuat dalam mesyuarat pertama Jawatankuasa Kebangsaan Antara Kementerian Mengenai Pandemik H1N1 yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di bangunan Parlimen semalam.

  "Sekarang ini pengisian borang itu tidak dibuat secara mandatori, ia dibuat secara sukarela sejak beberapa bulan lalu. Hari ini kita bersetuju supaya borang ini diwartakan minggu depan.

  "Borang ini akan dicetak dalam pelbagai bahasa bagi kemudahan pelancong dan disediakan di semua pintu masuk negara ini.," kata Muhyiddin pada sidang media selepas mesyuarat dua jam itu.

  Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkan wabak itu berada di tahap 6 atau pandemik. Kelmarin, Malaysia turut mencatat kes penularan tempatan pertama H1N1 membabitkan seorang pelajar perempuan berusia 17 tahun.

  Muhyiddin berkata, jawatankuasa itu juga memberi mandat kepada Majlis Keselamatan Negara yang turut dipengerusikannya, untuk mengambil tindakan wajar jika berlaku jangkitan wabak itu di sesuatu tempat bagi menyekat penularannya.

  Majlis itu boleh mengambil tindakan 'penjarakkan sosial' seperti menutup sekolah, institusi pengajian dan membatalkan majlis perjumpaan awam atau perhimpunan.

  "Pihak lain tidak diberi mandat untuk berbuat demikian kecuali Majlis Keselamatan Negara," katanya.

  Langkah lain yang diambil ialah melakukan pemeriksaan kesihatan dan suhu badan penumpang dalam pesawat dari negara berisiko penularan H1N1, iaitu Amerika Syarikat, Melbourne di Australia dan Manila, Filipina serta meneruskan saringan kesihatan di semua pintu masuk negara.

  Topeng muka akan diberi kepada sesiapa yang dijangkiti wabak itu ketika dalam perjalanan ke negara ini, manakala pelalian influenza bermusim dibekalkan untuk golongan berisiko bagi mengurangkan bahaya dijangkiti H1N1.

  Beliau berkata, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) juga diminta membantu menguatkuasa undang-undang dengan lebih ketat terutama berhubung kebersihan tandas awam serta memperluaskan kempen menjaga kebersihan diri.

  "Kempen media oleh Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan perlu diteruskan dan digiatkan untuk meningkatkan kesedaran awam," katanya.

  Beliau berkata, pengurusan agensi atau kementerian yang menyediakan perkhidmatan utama pula perlu memastikan anggota barisan hadapan menjaga kebersihan diri untuk mengelakkan jangkitan Influenza.

  Hospital kerajaan atau swasta juga perlu mengehadkan pelawat seperti dua pesakit bagi setiap pesakit dan kanak-kanak umur 12 tahun tidak dibenarkan melawat pesakit.

  Muhyiddin berkata, kerajaan akan sentiasa melakukan pemantauan dari semasa ke semasa bagi memastikan wabak itu tidak terus menular di negara ini.

  "Dari segi pelancongan, maklumat akan disampaikan kepada semua kedutaan kita supaya semua pelawat yang datang ke negara ini mengambil langkah berjaga-jaga dan mengikut peraturan yang kita gariskan," katanya.

  Sementara itu, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata kementerian menyediakan pengangkutan bagi mengambil pesakit yang disyaki dijangkiti wabak itu dari klinik ke hospital berdekatan.

  Bagaimanapun, beliau meminta semua pihak tidak panik dengan penularan wabak itu kerana ia masih terkawal.

 • SPMU 2009

  18,113 calon bakal duduki SPMU 2009

  KUALA LUMPUR 18 Jun - Seramai 18,113 calon bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia Ulangan (SPMU) 2009 yang akan diadakan selama dua hari bermula 23 Jun ini di 251 pusat peperiksaan di seluruh negara.

  Unit Komunikasi Korporat, Kementerian Pelajaran dalam kenyataannya di sini hari ini berkata, daripada jumlah tersebut, seramai 10,946 calon mendaftar untuk mata pelajaran Bahasa Melayu sahaja.

  ''Bagi mata pelajaran Matematik pula, seramai 3,315 calon telah mendaftar, manakala 3,852 calon lagi mendaftar untuk menduduki kedua-dua mata pelajaran tersebut,'' menurut kenyataan itu.

  Menurut kenyataan itu lagi, Lembaga Peperiksaan mengingatkan semua calon supaya sentiasa merujuk jadual waktu peperiksaan untuk mengetahui butiran tentang masa serta arahan-arahan dan amaran semasa peperiksaan.

  Semua calon SPMU juga dikehendaki membawa bersama kad pengenalan masing-masing sepanjang masa terutamanya ketika berada di bilik atau dewan peperiksaan untuk memastikan kelancaran pengurusan peperiksaan.

  Selain itu, calon-calon turut diingatkan supaya bersiap sedia dan mengikuti perkembangan terkini melalui media massa terhadap sebarang kemungkinan berlakunya perubahan pada jadual atau pusat peperiksaan akibat berlakunya perkara yang tidak dijangka seperti banjir.

  Sumber : http://www.utusan.com.my/