Rabu, 27 Februari 2013

ISU EKONOMI : Benarkah Malaysia telah bankrap?


Oleh :  ROHAMI SHAFIE

BENARKAH Malaysia telah bankrap? Bagi orang biasa, apabila terdapat dakwaan Malaysia telah bankrap boleh menyebabkan mereka berasa risau apa akan terjadi kepada masa depan mereka dan keluarga mereka.

Bankrap satu istilah yang amat dibimbangi oleh sesiapa sahaja hatta mana-mana negara di dunia sekali pun. Kebankrapan menyebabkan seseorang itu tidak bebas, manakala negara pula mudah mengikut telunjuk pemberi hutang tanpa boleh membuat keputusan sendiri.

Natijahnya, bagi seseorang yang diisytiharkan bankrap, kehidupannya tidak seperti manusia normal. Begitu juga negara yang telah bankrap, rakyatnya menerima padahnya yang amat dahsyat. Inilah yang terjadi di negara-negara Barat seperti Greece yang secara teknikalnya boleh dikatakan sebagai negara yang bankrap.

Tetapi bagaimana pula dengan Malaysia? Bagi penganalisis ekonomi dan kewangan, Malaysia tidak berada dalam keadaan gawat kewangan, jauh sekali bankrap. Jika Malaysia  bankrap, sudah lama ada petanda-petanda Malaysia bankrap.

Sebagai contoh, petanda paling utama adalah kerajaan tidak mampu membayar hutang kerajaan. Usah kata hutang pokok kerajaan, kadar faedah pun tidak mampu dibayar. Sebaliknya berlaku, apabila hutang kerajaan Malaysia mampu dibayar oleh kerajaan, dan pemegang hutang kerajaan tidak pernah sesekali tidak dibayar kadar faedah.

Dalam istilah kewangan tidak pernah berlaku kemungkiran pembayaran faedah (default). Disebabkan tidak pernah berlaku kemungkiran pembayaran faedah oleh kerajaan Malaysia, Indeks Risiko Kedaulatan Blackrock (BSRI) meletakkan Malaysia di kedudukan ke-18  hutang kerajaan paling kurang  risiko. Dengan kata lain,  hutang-hutang kerajaan termasuklah bon kerajaan berisiko rendah untuk terjadinya kemungkiran pembayaran faedah. BSRI meletakkan negara-negara yang sememangnya bermasalah seperti Greece, Portugal, Mesir, Venezuela, Itali dan Ireland sebagai negara yang hutang kerajaannya paling berisiko.

Negara-negara ini boleh dikatakan sebagai negara yang gawat kewangan kerana faktor ketidakstabilan politik. Antara negara yang dikategorikan sebagai negara yang mempunyai hutang kerajaan yang berisiko tinggi  ialah negara-negara yang mengamalkan konsep negara berkebajikan.

Penulis mengambil  contoh  Greece  yang  sebelum negara itu gawat kewangan, rakyatnya menerima pelbagai manfaat kewangan yang tidak setimpal dengan keupayaan kewangan kerajaan seperti pencen penjawat awam dibayar terlalu tinggi dan rakyatnya diberikan kemewahan.

Ini semuanya hanya kerana inginkan rakyatnya menyokong kerajaan. Adakah kita mahu perkara sebegitu berlaku ke atas negara ini dengan rakyatnya diberikan kemewahan yang tidak setimpal dengan keupayaan kewangan negara?

Dasar segala-gala percuma seperti tol dihapuskan, menghapuskan pinjaman Perbadanan Tabung Pengajian Tinggi Negara (PTPTN), minyak diturunkan pada tahap yang tidak munasabah dan meningkatkan subsidi yang tidak produktif boleh meletakkan Malaysia di kedudukan bahaya sebagai negara yang bakal bankrap.

Usah hanya kerana ingin mengambil hati rakyat, perkara yang sukar dilakukan atau di luar keupayaan kewangan negara ditawarkan kepada rakyat. Ini belum termasuk hasrat untuk mengangkat pendapatan pekerja pada tahap yang orang biasa pun mengetahui sukar dilaksanakan.

Apabila segala-galanya diberi percuma akan lahirlah golongan yang malas bekerja, maklumlah segala-galanya percuma, buat apa perlu bekerja keras.

Kesannya, amat teruk sama sekali apabila produktiviti negara semakin menurun dan seterusnya pendapatan negara akan semakin berkurangan. Pendapatan negara semakin berkurangan dek cukai yang dikutip semakin berkurangan.

Cukai yang semakin berkurangan sudah pastinya tidak mampu menanggung kemewahan yang diberikan kepada rakyat selama ini. Kerajaan bukan sahaja tidak mampu meneruskan kemewahan tersebut bahkan kewangan negara sudah tidak mapan lagi. Kesan akhirnya dan inilah yang terjadi kepada Greece, secara teknikalnya negara akan bankrap dan terpaksa meminta bantuan daripada negara asing bagi membiayai kewangan negara.

Rakyat mula memberontak dan pelbagai demonstrasi akan melanda di pelosok negara. Kehidupan rakyat tidak berjalan seperti biasa. Dua kerisauan akan terjadi. Pertama, rakyat risau nyawa dalam keadaan bahaya apabila terjadinya demonstrasi berleluasa.

Kedua, risau tidak mampu lagi makan dan minum seperti biasa kerana aktiviti ekonomi tidak berjalan seperti biasa. Usah cakaplah menikmati makan dan minum secara bermewah-mewah, menikmati makan dan minum sebagai orang biasa pun tidak mampu lagi.

Mengimbas kembali sejarah kegawatan kewangan Malaysia, kita tidak boleh sesekali melupakan apa yang terjadi pada tahun 1997/98. Bagi generasi muda yang berumur di bawah 35 tahun mereka tidak merasai kegawatan kewangan tersebut.

Pada masa itu, ramai rakyat Malaysia yang bankrap, nasib baiklah kerajaan ketika itu tangkas mengambil tindakan drastik dan tepat pada masanya untuk memastikan ekonomi negara stabil semula. Ramai pelajar yang bijak tidak dapat dihantar ke luar negara. Kita hampir-hampir meminta bantuan asing. Kadar faedah pula terlalu tinggi.

Generasi muda perlu merujuk kembali angka-angka ekonomi negara ketika itu terutamanya indeks komposit dan kadar faedah yang terlalu tinggi merencatkan sistem ekonomi negara. Lebih teruk lagi, kadar Ringgit Malaysia berbanding dollar Amerika Syarikat (AS) menjunam teruk.

Hutang individu amat tinggi, hutang syarikat pun usah cakaplah dan akhirnya banyak syarikat gulung tikar. Situasi pada ketika itu membuka peluang seluas-luasnya untuk negara luar menjajah Malaysia secara halus dan bukannya secara ketenteraan.

Adakah keadaan ekonomi ketika itu sebagaimana sekarang? Tidak sama sekali. Tetapi tidak mustahil ia berulang kembali sekiranya Malaysia mengamalkan sistem ekonomi seperti Greece.

PENULIS ialah Pensyarah Kanan Perakaunan dan Kewangan, Pusat Pengajian Perakaunan dan Felo Penyelidik, Institut Keusahawanan dan Koperasi, Universiti Utara Malaysia.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU KEIBUBAPAAN : Anak mewarisi sikap ibu bapa

Elakkan pertengkaran di hadapan anak
Oleh  : Norlaila Hamima Jamaluddin

Kemahiran keibubapaan memang sangat penting dalam membentuk keluarga bahagia dan memperoleh anak yang mendengar kata. Sana sini orang memberikan panduan keibubapaan yang baik, malah ada beratus buku membincangkan perkara ini dengan terperinci.

Namun, ramai ibu bapa terlepas pandang sikap mereka sendiri yang boleh memberi kesan buruk pada perkembangan psikologi dan perlakuan anak. Ramai juga ibu bapa yang berasakan mereka ‘terlepas’ untuk menikmati saat anak membesar kerana kesibukan kerja dan perkara ini hanya disedari apabila anak meningkat remaja serta menunjukkan perlakuan yang memeningkan kepala.

Sebenarnya tanpa sedar, anak banyak ‘mewarisi’ sikap kita terutama perlakuan yang buruk. Sebelum ia terjadi, marilah kita sama-sama menilai semula sikap yang boleh memberi kesan negatif kepada perkembangan anak seperti:

i. Memberi gelaran tidak baik kepada seseorang

Anak sekarang bijak dan mereka boleh mengesan apabila mendengar sesuatu yang tidak sepatutnya diucapkan. Jika anda ada tabiat ini, berusahalah menghentikannya supaya anda tidak menjadi teladan buruk kepada anak.. Memberi gelaran sama ada kepada guru, ahli keluarga, jiran atau orang yang melewati di depan rumah anda adalah satu tabiat yang sangat hodoh.

Oleh sebab kanak-kanak masih belum pandai membezakan antara baik dan buruk, dikhuatiri dia melakukannya ketika berada di khalayak ramai.

Pada masa sama, elakkan juga memberi gelaran kurang manis kepada anak seperti ‘hitam’ (kerana kulitnya gelap) atau ‘cik mok’ (disebabkan badannya montel) seperti yang kerap dilakukan kebanyakan ibu bapa. Jangan beri anak gelaran negatif seperti penipu, bodoh, lembab, degil, lembik atau pembelot. Walaupun ada kalanya ia bertujuan untuk mengusik, ia memberi kesan buruk kepada psikologi anak.

Panggilan seperti ini akan mengikis keyakinan diri mereka dan perkara ini boleh berlanjutan sehingga dewasa. Mereka akan membesar sebagai individu yang kurang yakin dan mempunyai tanggapan negatif pada diri sendiri. Panggilan negatif yang diulang berkali-kali lama-kelamaan akan meresap dalam fikiran anak dan dia percaya dirinya memang mempunyai sifat seperti nama gelaran itu.

Kita boleh mengubah panggilan negatif ini kepada positif. Contohnya jika memang kulitnya agak gelap berbanding anak lain, panggillah dia ‘si hitam manis’, namun lebih baik jika perkataan yang menggambarkan warna kulitnya dipadamkan terus. Ciri fizikal seperti warna kulit dan bentuk badan hanyalah sifat luaran, apa yang penting ialah budi pekertinya. Jika si anak gemuk, ibu bapa perlu mengambil tanggungjawab untuk membantu menguruskan berat anak demi kesihatan dan keyakinan dirinya.

ii. Bercakap dengan nada suara yang tinggi atau suka menengking

Sedarkah kita tabiat yang buruk itu lebih mudah dan cepat ditiru berbanding nilai murni? Anak akan menganggap bercakap dengan nada tinggi itu satu perkara normal dan melakukan perkara yang sama tidak kira di mana dia berada.

iii. Tidak memberikan perhatian kepada anak

Tidak mengendahkan anak secara fizikal atau emosi boleh memberi kesan negatif kepada anak anda. Tidak mengendahkan anak adalah antara penganiayaan yang paling biasa berlaku. Tidak memberi perhatian kepada keperluan anak membabitkan makanan, tempat tinggal, pendidikan, penjagaan kesihatan dan keselamatan akhirnya akan membuatkan anak berasa dipinggirkan dan rendah diri. Ia boleh meninggalkan parut psikologi yang berpanjangan.

iv. Mendera anak secara fizikal dan lisan

Tanpa disedari kita melakukan penderaan lisan kepada anak-anak dengan mengherdik, mencemuh, memaki-hamun atau memanggilnya dengan nama yang memalukan. Kita tidak sedar kerosakan psikologi yang berlaku dalam fikiran anak kita. Akibatnya anak akan hilang keyakinan dan sentiasa berasa rendah diri.

Memang tidak salah kita menghukum anak jika dia melakukan kesalahan, tetapi biarlah hukuman yang berpatutan, sesuai dengan jenis kesalahan dan umurnya. Ada banyak cara tidak menyakitkan boleh kita gunakan untuk menghukum anak supaya dia sedar. Kanak-kanak memerlukan sentuhan fizikal daripada ibu bapa seperti pelukan, ciuman dan tanda penghargaan yang lain.

Jika anda marah menjerit-jerit, memanggilnya dengan nama gelaran, kerap mengatakan dia bodoh, tidak berguna, tidak bagus dan seumpamanya, lama-kelamaan anak akan percaya dia memang dilahirkan begitu. Setiap orang dicipta dengan kelebihan tersendiri. Carilah dan pupuk kelebihan itu supaya ia boleh menjadi ‘ejen’ untuk meningkatkan keyakinan dan jati diri anak.

v. Pilih kasih

Kata orang tua-tua dulu, setandan pisang bukan semuanya sama baik. Sama juga dengan anak kita, masing-masing mempunyai karakter, kelebihan dan kekurangan masing-masing. Di sesetengah negara contohnya China dan India, budaya pilih kasih ini memang sangat ketara yang mana anak lelaki disayangi dan dihargai. Anak perempuan pula bukan saja kurang diberikan peluang pendidikan, bahkan mereka perlu bekerja untuk membantu keluarga menghantar anak lelaki ke sekolah.

Ada banyak faktor yang boleh menyebabkan berlakunya sikap pilih kasih, antaranya ialah pencapaian pelajaran, kerjaya, rupa paras dan peribadi anak itu sendiri. Malah rasa benci atau dendam kepada pasangan juga boleh menyebabkan seseorang bersikap pilih kasih pada anak.

Sikap pilih kasih akan mencetuskan suasana kurang sihat dan membuatkan anak berasa kecil hati, tidak disayangi dan ada kemungkinan besar ia merapuhkan hubungan kekeluargaan akibat timbulnya rasa tidak puas hati. Ada sesetengah ibu bapa tidak sedar mereka bersikap pilih kasih tetapi ia amat jelas di mata anak-anak. Jika ada antara anak merungut mengatakan kita pilih kasih atau tidak adil, ambil berat rungutan mereka. Nilai semula tindakan kita dan berusahalah untuk memberi layanan sama rata kepada anak.

vi. Menggalakkan anak berkelakuan tidak elok dengan tidak menetapkan disiplin

Ramai ibu bapa tidak berbuat apa-apa apabila anak menunjukkan perlakuan tidak elok dan lebih malang mereka marah apabila ada orang menegur tindakan si anak. Sebelum kita hendak menegur anak, perhatikan dulu tingkah laku kita.

Kebarangkalian untuk anak mewarisi perwatakan kita amat tinggi kerana setiap hari dia melihat tingkah laku anda yang sedikit sebanyak mempengaruhi pemikiran dan perlakuannya. Jika kita bercakap kasar, tentulah teguran supaya anak bercakap sopan tidak akan meninggalkan kesan di hatinya.

Selain itu, jika berlaku perselisihan faham antara anda dan isteri, paling penting elakkan bertengkar di depan anak. Simpanlah sikit rasa malu pada anak-anak, jangan tunjukkan sikap buruk anda berdua di depan mereka.

Pertengkaran tidak akan membawa kebaikan pada mana-mana pihak termasuk anak-anak. Tempias negatifnya turut terkena pada anak kerana anak yang kerap menyaksikan ibu bapa bertengkar akan berasa tertekan, sedih dan mungkin menganggap merekalah punca berlakunya keadaan berkenaan.

vii. Terlalu sibuk sehingga tiada masa melayan anak

Ini juga antara tanda gaya keibubapaan yang buruk. Memang diakui ibu bapa kini sibuk bekerja bagi memberikan kehidupan yang lebih baik kepada anak. Bagaimanapun, perkara terpenting dalam perkembangan anak adalah kita ibu bapa bukan wang ringgit atau gajet elektronik yang mahal. Kesibukan sehingga tiada masa untuk diluangkan bersama anak bermakna kita mengabaikan anak sendiri.

Luangkan masa untuk berbual, mengambil tahu apa yang berlaku pada anak ketika di sekolah, siapa kawan-kawannya, meneliti dan membantu dia menyiapkan tugasan sekolah serta terbabit dalam aktivitinya adalah antara cara untuk mendekati hati si kecil.

Jika duduk menemaninya, tetapi kita sibuk melayan laman sosial atau telefon bimbit, pun tiada gunanya. Keasyikan kita melayan laman sosial atau telefon bimbit memberi gambaran tidak baik kepada anak kerana ia menunjukkan teman di laman sosial itu lebih penting berbanding dirinya yang ada di sisi kita.

viii. Tidak rajin melayan pertanyaan anak

Ketika anak mula belajar bercakap, kita sibuk memperkenalkannya dengan banyak perkataan namun apabila dia sudah petah, kita pula malas hendak melayan pertanyaannya. Lebih buruk jika pertanyaannya kita jawab dengan satu atau dua patah perkataan saja seperti ‘Entah’, ‘Ibu tidak tahu’, ‘Jangan bisinglah’ atau ayat lain yang membantutkan sikap ingin tahunya.

Jangan kecewa atau marah apabila anak remaja memberikan jawapan yang pendek juga seperti ‘baik’, ‘okay’, ‘tidak tahu’, ‘biasa saja’ apabila kita bertanya perjalanan harinya. Mereka belajar daripada kita. Kita yang mengajarnya untuk menjawab begitu. Jika kita tidak tahu jawapan kepada pertanyaannya, kita boleh kata ‘Ibu tidak tahu, nanti ibu cari jawapannya’ dan tunaikan janji ini secepat mungkin.

ix. Mengamalkan corak pemerintahan kuku besi

Semua ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak dan berasakan kita berhak membuat semua keputusan. Walaupun kita lebih dulu makan garam, tidak semestinya semua keputusan yang kita ambil itu betul. Ketahuilah anak juga mempunyai minat, cita rasa dan pendapat sendiri sesuai dengan zamannya. Dengar pendapat anak dan beri cadangan untuk mendapat keputusan yang lebih baik. Dengan cara ini anak akan berasa dirinya penting dan dihargai.

x. Memanjakan anak dengan wang atau barangan berjenama

Anak yang dimanjakan dengan wang dan barang berjenama akan bersikap individualistik dan materialistik (mementingkan kebendaan). Ia akhirnya boleh membuahkan sikap suka menunjuk-nunjuk dan kurang prihatin kepada kawan yang kurang berkemampuan. Sikap ini perlu dibendung lebih-lebih lagi jika dia anak tunggal.

Pupuk sikap pemurah dengan menggalakkan dia bersedekah sejak kecil. Jadikan bersedekah itu amalan keluarga supaya sikap yang baik ini akan terus subur dalam jiwa anak. Jika kita sendiri kedekut, tidak mustahil anak juga akan bersikap kedekut.

Ketahuilah, bersedekah tidak menjadikan kita miskin atau susah sebaliknya ia akan membuatkan rezeki kita lebih berkat dan bertambah. Pada masa sama, kita dapat menggembirakan orang lain.

Sumber : http : //www.hmetro.com.my/