Jumaat, 2 April 2010

Fahami hak kanak-kanak

Setiap kanak-kanak di dunia ini mempunyai hak yang sama seperti orang dewasa. - Gambar hiasan

HAK asasi manusia adalah untuk semua umat manusia termasuk kanak-kanak. Ya!, kanak-kanak seluruh dunia sebenarnya mempunyai hak yang sama seperti orang dewasa.

Perkara itu termaktub dalam piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

PBB menyedari kanak-kanak berbeza daripada orang dewasa. Untuk itu kanak-kanak mempunyai keperluan yang berlainan kerana masih bergantung kepada orang dewasa untuk menjaga mereka.

Bagi menjamin kepentingan kanak-kanak, PBB telah merangka sebuah perjanjian antarabangsa khusus mengenai hak asasi untuk kanak-kanak yang dikenali sebagai Konvensyen Mengenai Hak Kanak-Kanak.

Konvensyen tersebut telah diterima pakai oleh Perhimpunan Agong PBB pada tahun 1989.

Bagi mereka yang tidak mengetahui apa itu 'hak' ataupun mungkin mempunyai pemahaman sendiri tentang perkataan 'hak', merupakan perkara asas yang individu perlu miliki.

Hak ini perlu untuk hidup sempurna dan sejahtera dalam masyarakat.

Contohnya kita mempunyai hak untuk bersekolah dan kalau tidak sudah tentu kita tidak tahu membaca dan menulis.

Kanak-kanak di seluruh dunia tidak kira bangsa, warna kulit dan agama mempunyai hak yang sama rata, baik lelaki atau perempuan, miskin atau kaya, berupaya atau kurang upaya.

Tiada seorang pun kanak-kanak yang dipinggirkan dan semua kanak-kanak mempunyai empat hak utama iaitu

1. Hak kehidupan

Semua kanak-kanak mempunyai hak untuk hidup. Orang dewasa hendaklah memelihara kanak-kanak agar mereka boleh hidup dan membesar dengan sihat.

Ini bermakna mereka perlu memastikan kanak-kanak diberi makanan dan pakaian yang sempurna.

Sekiranya kanak-kanak tersebut sakit, mereka (orang dewasa) bertanggungjawab memberi rawatan agar anda sembuh.

2. Hak perlindungan

Orang dewasa hendaklah memberi perlindungan kepada kanak-kanak. Anda ada hak untuk dijauhi daripada dadah, dilindungi daripada penjahat dan kecederaan supaya anda dapat hidup dengan sempurna seperti orang lain.

Anggota polis boleh melindungi anda, begitu juga ibu bapa anda.

3. Hak perkembangan

Kanak-kanak berhak untuk ke sekolah dan sebagai kanak-kanak, banyak perkara yang perlu dipelajari agar dapat menjadi seorang dewasa yang cerdik dan sempurna.

Maka, orang dewasa hendaklah memastikan kanak-kanak dapat belajar sebaik mungkin dan cara terbaik untuk belajar adalah dengan ke sekolah.

4. Hak penyertaan

Semua kanak-kanak mempunyai hak untuk berjumpa dengan rakan-rakan yang lain dan berkawan. Mereka boleh menyertai kelab atau persatuan dan berbincang sesama rakan anda dengan bebas.

Sehubungan itu, mereka yang berumur kurang daripada 18 tahun ditakrifkan sebagai kanak-kanak dan mereka ini juga mempunyai hak masing-masing.

Untuk itu ada undang-undang yang menyatakan bahawa adalah hak anda sebagai kanak-kanak agar tidak dibuli dan menjadi tanggungjawab ibu bapa, sekolah dan polis melindungi anda dan hak-hak anda sebagai seorang kanak-kanak.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

Ciri-ciri Orang Yang diredhai Allah.

Adalah sukar untuk menentukan bahawa Allah swt redha dan sayang kepada seseorang, melainkan perkara itu dikhabarkan oleh wahyu-Nya, sedangkan selepas kewafatan Rasulullah saw, segala urusan wahyu telah terputus.Walau bagaimana pun, para ulama bersetuju dan menegaskan bahawa terdapat beberapa tanda penting yang dikenal pasti sebagai faktor redha dan kasih sayang Allah terhadap hamba-hamba-Nya.

1- Cara hidup atau tingkah laku seseorang muslim itu yang sentiasa tetap atau istiqamah dalam melaksanakan segala perintah Allah dan memelihara segala pantang larang-Nya.

Firman Allah swt;

إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلائِكَةُ أَلا تَخَافُوا وَلا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنْتُمْ تُوعَدُونَ

Maksudnya; Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan: “Tuhan kami ialah Allah” kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka, maka malaikat akan turun kepada mereka (dengan mengatakan): “Janganlah kamu merasa takut dan janganlah kamu merasa sedih; dan bergembiralah kamu dengan (memperoleh) surga yang telah dijanjikan Allah kepadamu”.Fussilat:30.

Firman Allah swt;

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ وَمَنْ تَابَ مَعَكَ وَلا تَطْغَوْا إِنَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ

Maksudnya; Maka tetaplah kamu pada jalan yang benar, sebagaimana diperintahkan kepadamu dan (juga) orang yang telah tobat beserta kamu dan janganlah kamu melampaui batas. Sesungguhnya Dia Maha Melihat apa yang kamu kerjakan. Hud:112.

2- Segala perbuatannya menepati tuntutan Ilahi dan sanggup meninggalkan segala tegahan dan larangan Allah dengan penuh redha,

Firman Allah swt;

بَلَى مَنْ أَوْفَى بِعَهْدِهِ وَاتَّقَى فَإِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَّقِينَ

Maksudnya; Bahkan siapa yang menepati janji (yang dibuat)nya dan bertakwa, maka sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertakwa.al-Imran:76. Taqwa bermaksud melaksanakan segala perintah Allah swt dan meninggalkan larangangnnya.

3- Bersegera melakukan amal-amal kebajikan serta menjaganya untuk mendekatkan diri kepada Allah dengan segala bentuk ibadat yang disyariatkan.

بادروا بالأعمال الصالحة فستكون فتن كقطع الليل المظلم

Maksudnya; Bersegeralah melakukan amal soleh kerana akan berlaku fitnah seperti waktu malam yang gelap gelita.

Firman Allah swt;

وَسَارِعُوا إِلَى مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ

Maksudnya; Dan bersegeralah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu dan kepada syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertakwa.al-Imran:133.

4- Bersungguh-sungguh untuk meninggalkan segala larangan-Nya yang membawa dosa, sama ada yang kecil atau yang besar kerana merasa takut kepada Allah swt.

Firman Allah swt;

يَخَافُونَ رَبَّهُمْ مِنْ فَوْقِهِمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ

Maksudnya; Mereka takut kepada Tuhan mereka yang di atas mereka dan melaksanakan apa yang diperintahkan (kepada mereka).al-Nahl:50.

5- Mencintai Islam, cintakan ilmu Islam dan mempertahankan kesucian agama Islam kerana dengan ilmu dapat memastikan ia berada dijalan yang lurus dan mampu mempertahankan Islam.

Firman Allah swt;

يَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَالَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ

Maksudnya; Allah akan meninggikan kedudukan orang-orang yang beriman di antaramu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa darjat. Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.

6- Sentiasa tolong-menolong dalam perkara kebaikan dan takwa kepada Allah.

وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَى وَلا تَعَاوَنُوا عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

Maksudnya; Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan permusuhan. Dan bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah amat berat siksa-Nya.

7- Sentiasa berakhlak mulia

Sabda Rasulullah saw;

إنما بعثت لأتمم مكارم الأخلاق

Maksudnya; Sesungguhnya aku dibangkitkan untuk menyempurnakan akhlak yang mulia.

قِيلَ : يَا رَسُولَ الله ، أَيُّ الإِسْلاَمِ أَفْضَلُ ؟ قَالَ : مَنْ سَلِمَ الْمُسْلِمُونَ مِنْ لِسَانِهِ وَيَدِهِ قَالَ : فَأَيُّ الإِيمَانِ أَفْضَلُ ؟ قَالَ : الصَّبْرُ وَالسَّمَاحَةُ قِيلَ : فَأَيُّ الْمُؤْمِنِينَ أَكْمَلُ إِيمَانًا ؟ قَالَ : أَحْسَنُهُمْ خُلُقًا

Maksudnya; Rasulullah ditanya; apakah sikap orang Islam yang paling baik, Jawabnya; iaitu orang yang menjaga lidahnya dari menyakiti orang Islam yang lain. Ditanya lagi, Manakah amalan hati ( iman ) yang paling utama, Jawabnya; iaitu sabar dan pemaaf. Ditanya lagi, mukmin yang mana paling sempurna imannya; Jawabnya; iaitu mukmin yang paling baik akhlaknya.

Sumber : http ://usrahrasahati.com/