Isnin, 25 Mei 2009

PENAWAR KEPENATAN


Bagi mengatasi kepenatan melaksanakan tugas-tugas seharian sama ada di rumah mahupun di tempat kerja, bolehlah jadikan petua yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. kepada puteri kesayangannya Saidatina Fatimah sebagai penawarnya.


Suatu hari Saidatina Fatimah mengadu kepada suaminya Saidina Ali bin Abu Talib tentang kesakitan pada tangannya kerana keletihan menggiling gandum untuk membuat roti.

Saidina Ali berkata :

“Bapa kamu telah datang membawa balik tawanan perang. Berjumpalah dia dan mintalah seorang khadam untuk membantu mu.”

Saidatina Fatimah pergi bertemu bapanya dan menyatakan hasrat untuk mendapatkan seorang khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah. Bagaimanapun Rasulullah s.a.w. tidak mampu memenuhi permintaan anak kesayangannya itu. Lalu Baginda s.a.w. pergi menemui puterinya serta menantu itu.

Baginda s.a.w. berkata: “Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripadaku? Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur, bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir (Allahuakbar) 33 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam.”

Inilah penawar ringkas yang Nabi s.a.w. ajarkan kepada anak dan menantunya bagi meringankan keletihan dan kesusahan hidup mereka berdua.

Saidina Ali terus mengulang-ulang kalimah-kalimah Rasulullah.s. a.w. ini. Katanya “Demi Allah aku tidak pernah meninggalkannya semenjak ia diajarkan kepadaku.”

Sayugia dicadangkan kepada ibu-ibu, suami-suami atau sesiapa sahaja yang merasai kepenatan setelah melakukan tugas-tugas harian supaya mengamalkan membaca ‘Subhanallah’ (33 kali), ‘Alhamdulillah’ (33 kali) dan ‘Allahuakbar’ (33 kali) pada setiap malam iaitu sebelum melelapkan mata.

Lakukanlah dengan penuh ikhlas dan istiqamah (berterusan) , Insya- Allah petunjuk Nabawi ini mampu menyelesaikan bebanan-bebanan hidup seharian kita. Akan terserlah ceria di wajah pada keesokan hari dengan senyuman.

“Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun” (Sabda Rasulullah SAW)

“Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar.”

Sumber : http://www.petua.org/

BANTU PEROKOK HENTI TABIAT MEMUDARATKAN

Oleh DR. SHAIFUL ANNUAR KHALID

KEMPEN untuk menyedarkan masyarakat akan bahaya merokok semakin banyak diadakan. Tahniah kepada Kementerian Kesihatan yang terus menjalankan kempen dan menguatkuasakan peraturan-peraturan berkaitan.Tindakan terbaru Kementerian ialah meluaskan zon larangan merokok serta meningkatkan tindakan mengkompaun perokok yang merokok di zon larangan.

Pihak penguatkuasa juga akan lebih tegas mengambil tindakan terhadap mereka yang menghasil, mengimport, mengedar dan menjual rokok dalam pek atau bungkusan yang tidak memaparkan amaran kesihatan bergambar penyakit yang disebabkan oleh tembakau. Menurut Menteri Kesihatan, lebih banyak kawasan awam dan tempat kerja yang akan dikenal pasti tidak lama lagi untuk diwartakan sebagai zon larangan merokok. Semoga tindakan ini akan lebih menyedarkan orang ramai yang masih merokok di tempat awam, termasuk dalam bas atau premis yang diisytiharkan sebagai kawasan larangan merokok.

Perbuatan mereka itu secara tak langsung mengganggu ketenteraman awam dan juga mendedahkan bahaya asap rokok kepada mereka yang tidak merokok.Tindakan-tindakan yang telah dan sedang diambil oleh kementerian itu sebenarnya merangkumi tiga pendekatan utama untuk memerangi gejala merokok.

Pertama, mengurangkan risiko kepada orang ramai yang tidak merokok terhadap bahaya asap rokok; kedua, meningkatkan kesedaran masyarakat terhadap bahaya produk tembakau dan mengurangkan kesan promosi produk yang berkaitannya dan ketiga, menggunakan pendekatan penguatkuasaan undang-undang.

Satu lagi strategi yang agak kurang diberikan penekanan ialah menyediakan program untuk membantu perokok untuk berhenti merokok.Seseorang perokok memang mengetahui kesan-kesan buruk merokok. Namun begitu, disebabkan merokok sudah menjadi ketagihan, maka tabiat tersebut sukar untuk dibuang.Untuk itu, kaedah terbaik bagi mengurangkan bilangan perokok ialah dengan membantu perokok berhenti merokok.

Kajian di United Kingdom mendapati 70 peratus daripada orang dewasa yang merokok mempunyai keinginan untuk berhenti merokok atas faktor kesihatan. Dipercayai ramai perokok di Malaysia yang mempunyai niat untuk menghentikan tabiat buruk tersebut namun mereka tidak mempunyai rangsangan yang cukup kuat untuk berbuat demikian serta kurang arif daripada segi kaedah untuk berhenti merokok.Tambahan pula merokok dianggap isu atau urusan peribadi dan perokok kurang cenderung untuk membincangkannya secara terbuka.

Oleh itu, Kementerian Kesihatan disarankan untuk memperbanyakkan program seperti "klinik berhenti merokok" di setiap bandar atau di setiap organisasi untuk membantu perokok lama dan baru membuang tabiat ketagihan itu. Semoga dengan mengadakan lebih banyak kaedah bersemuka melalui klinik-klinik bergerak itu akan menghasilkan rangsangan yang lebih tinggi untuk berhenti merokok serta mengetahui dengan lebih jelas kaedah yang perlu diikuti.

Begitu juga dengan talian bebas tol yang diharapkan dapat membantu orang ramai mendapatkan khidmat nasihat, galakan dan kaunseling untuk menghentikan tabiat merokok. Talian bebas tol yang berkaitan perlu dipamerkan di tempat-tempat yang strategik atau dipaparkan di kaca televisyen untuk kemudahan orang ramai.

Lebih 4 juta rakyat Malaysia yang dikenal pasti sebagai perokok telah membelanjakan hampir RM11 juta sehari untuk membeli rokok. Pada masa ini, seramai 4 juta perokok di seluruh dunia mati setiap tahun atau 11,000 orang sehari berpunca daripada penyakit berkaitan tabiat merokok seperti penyakit jantung, angin ahmar, kanser dan kanser paru-paru.

Semoga usaha-usaha berterusan yang dijalankan oleh semua pihak akan mampu mengurang bilangan perokok. Kejayaan itu juga diharap mampu mengurangkan kerugian yang disebabkan oleh tabiat merokok tersebut.

Penulis ialah Pensyarah Kanan Fakulti Pengurusan Perniagaan UiTM Perlis.

Sumber: http://www.utusan.com.my/

Tabiat merokok dalam kalangan remaja, apa yang perlu dilakukan?

ISU rokok bukanlah satu perkara yang baru di Malaysia. Kempen antirokok boleh dibaratkan seperti "mencurah air di daun keladi." Malah langkah kerajaan meletakkan gambar ngeri pada kotak rokok seperti tidak memberi kesan. Tidak ada perokok yang ngeri melihat gambar-gambar itu.

Penulis ingin mengajak semua pihak merenung kepada fakta yang menunjukkan bahawa 14 peratus daripada remaja di seluruh dunia adalah perokok.

Apa yang lebih menakutkan ialah di Malaysia, lebih 8 peratus daripada 4.6 juta perokok adalah remaja. Ini bermakna 50 hingga 60 orang remaja mula merokok setiap hari.

Apa yang boleh dirumuskan ialah kempen sahaja tidak memadai untuk menghalang orang merokok. Perhatian khusus perlu diberi kepada perokok-perokok baru khususnya remaja dan wanita.

Sikap angkuh remaja yang tidak lagi segan silu merokok dengan memakai uniform sekolah cukup untuk memberi isyarat agar kita melakukan sesuatu dengan segera.

Saya rasakan antara langkah yang boleh diambil oleh kerajaan ialah:

Pertama, penguatkuasaan undang-undang dengan lebih ketat. Walaupun terdapat lebih 20 lokasi yang disenaraikan sebagai kawasan larangan merokok, namun masih ramai yang tidak mempedulikannya. Contohnya di restoran dan hentian pengangkutan awam. Mungkin pihak penguatkuasa perlu menambah bilangan anggota untuk membuat pemantauan dan mengenakan denda lebih tinggi.

Kedua, cadangan oleh Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), SM Mohamed Idris iaitu supaya menaikkan usia minimum untuk membeli produk tembakau kepada 21 tahun. Ia sesuai diguna pakai di Malaysia. Peringkat umur ini disifatkan sebagai matang.

Ketiga, ibu bapa dan guru perlu memainkan peranan. Mereka perlu menjadi teladan. Jangan menjadi seperti "ketam mengajar anak berjalan betul". Bayangkan jika ibu atau bapa atau guru meminta anak-anak tidak merokok tetapi mereka sendiri adalah perokok. Di mana sifat kepimpinan melalui teladan?

Keempat, pemantauan berterusan daripada semua unit penguatkuasa terhadap kedai atau premis yang menjual rokok.

Bagaimanapun, isu rokok ini seolah-olah tidak ada kesudahannya. Walaupun harga dinaikkan setiap tahun tetapi bilangan perokok tetap bertambah. Penambahan itu seperti bersaing dengan kenaikan harga rokok, malah lebih menakutkan ialah kemunculan pelbagai jenama rokok seludup. Ia lebih berbahaya kerana tiada kawalan atas jumlah tar dan nikotina dalam setiap batang rokok berkenaan.

Mungkin untuk mencadangkan agar rokok diharamkan terus demi untuk menyelamatkan nyawa rakyat Malaysia akan dianggap sesuatu yang tidak logik. Tetapi pakar-pakar ekonomi mungkin boleh memikirkan sesuatu untuk menggantikan sumber daripada hasil cukai dan eksais yang dikenakan ke atas tembakau.

Jika ini dapat dilakukan, pastinya kerajaan akan dikenang dan dicatatkan dalam lipatan sejarah selaras dengan konsep liberalisasi dan transformasi yang direncanakan.

Bagaimanapun usaha untuk menanamkan idea antirokok ketika ini bukan lagi kepada "Tak Nak" tetapi mestilah "Benci Rokok".

Dan ia tidak hanya terletak di bahu kerajaan semata-mata. Sebaliknya semua pihak perlu melakukannya. Tugas untuk menyelamatkan remaja-remaja kita daripada menjadi ketagihan merokok adalah tanggungjawab kita semua.

MOHAMMAD ISMAIL

Universiti Institut Teknologi Mara (UiTM), Perlis

Sumber : http://www.utusan.com.my/