Jumaat, 7 Ogos 2009

ISU GAGASAN SATU MALAYSIAPM ulangi 1Malaysia tidak ubah hak tetap semua kaum


KUALA LUMPUR 7 Ogos - Datuk Seri Najib Tun Razak sekali lagi menegaskan gagasan 1Malaysia tidak akan mengubah hak-hak tetap semua kaum mahupun mengetepikan hak bumiputera seperti termaktub dalam Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan.

Kata Perdana Menteri, 1Malaysia bertujuan mendidik rakyat pelbagai kaum dan agama di negara ini akan kepentingan bersatu kerana itulah kekuatan yang boleh membawa Malaysia lebih jauh di pentas dunia.

Katanya, ia juga bertujuan mewujudkan keadilan kepada semua berdasarkan realiti politik di negara ini dengan setiap kaum ada hak dan kedudukan yang tertentu.

"Sebenarnya, definisi 1Malaysia bukanlah terlalu keras tetapi sebenarnya satu konsep yang berkembang, lapan nilai yang digariskan di bawahnya bukan muktamad," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan program Wacana Patriotisme: Ke Arah Satu Malaysia dan Pelancaran 100 Wajah Wira Malaysia di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia di sini hari ini.

Hadir sama Pengerusi Affin Bank Berhad, Jeneral (B) Tan Sri Ismail Omar, Presiden Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak), Tan Sri Abu Zahar Ujang dan Pengerusi Jawatankuasa Penganjur, Datuk Seri Abdul Aziz Rahman.

Lapan nilai 1Malaysia adalah budaya kecemerlangan, ketabahan, rendah hati, penerimaan, kesetiaan, meritokrasi, pendidikan, dan integriti.

Kata Najib, antara nilai terpenting pada beliau adalah aspek penerimaan iaitu rakyat pelbagai kaum bukan sekadar bertoleransi antara satu sama lain, tetapi menerima kehadiran semua kaum secara bersatu.

Kata beliau, sejarah negara memperlihatkan bahawa semangat 1Malaysia sudah lama wujud terutama dalam kalangan pemimpin utama dahulu seperti Tunku Abdul Rahman, Tun V.T. Sambanthan dan Tun Tan Cheng Lock.

"Kalau hanya Tunku pergi bertemu pemimpin British untuk memohon kemerdekaan mungkin ia tidak tercapai, begitu juga kalau Sambanthan atau Cheng Lock pergi sendiri.

"Bukan senang penjajah nak lepaskan negara yang dijajah tetapi bila rakyat negara ini datang dengan bersatu, pada masa itu tak ada 1Malaysia, mereka datang dengan satu suara, satu komitmen ke arah satu Malaysia atau satu Malaya, maka kita telah mencapai kemerdekaan," katanya.

Sementara itu, pada majlis berkenaan, Mubarak menyenaraikan 100 wajah wira Malaysia, sebagai menghargai sumbangan wira-wira negara itu dalam pelbagai bidang, termasuk enam perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri.

Turut disenaraikan ialah ibu Perdana Menteri, Tun Rahah Tan Sri Mohd. Noah sebagai Tokoh Istimewa.

Antara bidang lain yang turut diiktiraf adalah pejuang menentang penjajah Inggeris, pejuang kemerdekaan serta penulisan dan kewartawanan.

Sumber : http://www.utusan.com.my/

WS Rendra tinggalkan sajak, puisi bernada protes


Doa di Jakarta

Tuhan yang Maha Esa,

alangkah tegangnya
melihat hidup yang tergadai,
fikiran yang dipabrikkan,
dan masyarakat yang diternakkan.

Malam rebah dalam udara yang kotor.
Di manakah harapan akan dikaitkan
bila tipu daya telah menjadi seni kehidupan?
Dendam diasah di kolong yang basah
siap untuk terseret dalam gelombang edan.
Perkelahian dalam hidup sehari-hari
telah menjadi kewajaran.
Pepatah dan petitih
tak akan menyelesaikan masalah
bagi hidup yang bosan,
terpenjara, tanpa jendela.

Tuhan yang Maha Faham,
alangkah tak masuk akal
jarak selangkah
yang bererti empat puluh tahun gaji seorang buruh,
yang memisahkan
sebuah halaman bertaman tanaman hias
dengan rumah-rumah tanpa sumur dan W.C.
Hati manusia telah menjadi acuh,
panser yang angkuh,
traktor yang dendam.

Tuhan yang Maha Rahman,
ketika air mata menjadi gombal,
dan kata-kata menjadi lumpur becek,
aku menoleh ke utara dan ke selatan -
di manakah Kamu?
Di manakah tabungan keramik untuk wang logam?
Di manakah catatan belanja harian?
Di manakah peradaban?
Ya, Tuhan yang Maha Hakim,
harapan kosong, optimisme hampa.
Hanya akal sihat dan daya hidup
menjadi peganganku yang nyata.

W.S. RENDRA

NOTA HUJUNG:

PENYAIR ternama WS Rendra atau lebih terkenal dengan panggilan 'Burung Merak' meninggal dunia pada usia 74 tahun di Hospital Mitra Keluarga, Depok, Jawa Barat, pukul 10 malam Khamis lalu.

Penyair dan pelakon drama yang nama penuhnya Wahyu Sulaiman Rendra meninggalkan 11 orang anak hasil daripada tiga pernikahannya.

Rendra terkenal dengan sajak-sajaknya yang penuh dengan sindiran dan kritikan cukup mahir memainkan emosi penonton ketika melakukan persembahan.

Beliau yang lebih akrab dipanggil Willy mencurahkan sebahagian besar hidupnya terhadap dunia sastera dan teater. Menggubah serta mendeklamasi puisi, menulis skrip serta berlakon drama merupakan kemahirannya yang tidak ada bandingan.

Hasil seni dan sastera yang digarap cukup dikenali oleh peminat seni tempatan mahupun dari luar negara.

Allahyarham bukanlah penyair biasa. Sajak dan puisinya padat dengan nada protes. Jadi tidak hairanlah Kerajaan Indonesia pernah mengharamkan karya beliau daripada dipersembahkan pada tahun 1978.

Tidak hanya sajak dan puisi yang sering menyebabkan rasa tidak puas hati kerajaan, bahkan dramanya yang terkenal berjudul SEKDA dan Mastodon dan Burung Kondor juga menjadi sasaran.

Di samping karya berbau protes, sasterawan kelahiran Solo, 7 November 1935 ini juga sering menulis karya sastera yang menyuarakan kehidupan kelas bawahan seperti puisinya yang berjudul Bersatulah Pelacur-Pelacur Kota Jakarta dan puisi Pesan Pencopet Kepada Pacarnya.

Beliau mengasah bakat di dalam bidang tersebut sejak menuntut di Fakulti Sastera dan Kebudayaan Universiti Gajah Mada. Pada ketika itu cerpennya disiarkan di majalah seperti Mimbar Indonesia, Basis, Budaya Jaya dan Siasat.

Dia juga menimba ilmu di American Academy of Dramatical Art, New York, Amerika Syarikat. Sekembalinya dari Amerika pada tahun 1967, jejaka yang tinggi lampai dan berambut panjang itu menubuhkan bengkel teater di Yogyakarta.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU SELESEMA BABI ( INFLUENZA A H1N1)

Kematian H1N1 ke-15: PM isytihar ancaman serius

PETALING JAYA: Jumlah kematian akibat influenza A(H1N1) meningkat lagi dengan seorang lelaki berusia 40 disahkan meninggal dunia di Hospital Kuala Lumpur.

Dengan kematian itu, Malaysia telah merekodkan 15 kematian setakat pagi tadi.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pula mengisytiharkan wabak A(H1N1) kini telah menjadi ancaman serius kepada negara dan menasihati orang ramai supaya tidak menghadiri majlis perhimpunan di tempat-tempat awam.

Beliau meminta semua rakyat mengambil langkah pencegahan secara menyeluruh ekoran angka kematian H1N1 meningkat kepada 14 sehingga semalam dan banyak sekolah dan institusi pendidikan tinggi ditutup kerana terdapat kes jangkitan.

"Kalau (majlis) perhimpunan itu tidak perlu, tidak perlulah melainkan ada sesuatu mendesak. Tapi bila ada perhimpunan, kita akan tambah risiko kita kerana penyakit ini akan merebak," kata beliau selepas merasmikan Konvensyen Industri Sukan Malaysia di ibu negara pagi tadi.

Selain menangguhkan kegiatan di kawasan umum, Najib yang dipetik Bernama berkata, langkah pencegahan daripada segi kebersihan boleh dilakukan seperti membasuh tangan dan memakai topeng terutama ketika berada atau hadir dalam majlis yang terbuka.

"Dari segi kesihatan kebersihan, kita hendaklah selalu mencuci tangan. Sebelum saya masuk tadi, saya telah cuci tangan sebab saya telah bersalaman dengan begitu ramai orang," kata Perdana Menteri.

Dalam pada itu, kenyataan Kementerian Kesihatan menjelaskan, kes kematian ke-15 melibatkan lelaki obes berumur 40 tahun.

Dia yang dimasukkan ke unit rawatan rapi Hospital Kuala Lumpur pada 3 Ogos 2009 kerana mengalami sesak nafas dan telah meninggal dunia kelmarin kerana Acute Coronary Syndrome with Cardiogenic Shock.

Mangsa mengalami demam dan batuk sejak 28 Julai lalu dan telah mendapat rawatan di klinik swasta pada 31 Julai lalu dan hospital swasta pada 2 Ogos sebelum dirujuk ke Hospital Kuala Lumpur.

Pesakit itu disahkan positif influenza A(H1N1) semalam iaitu sehari selepas kematian, kata kenyataan itu lagi.

Kenyataan itu menambah, sebanyak 33 kes baru influenza A(H1N1) dilaporkan hari ini.

Kesemuanya adalah kes tempatan dan di kalangan warganegara Malaysia.

Daripada 33 kes yang dilaporkan hari ini, 28 merupakan kejadian dari sembilan kluster baru dan lima adalah kes sporadik atau terpencil.

Jumlah terkumpul kes influenza A(H1N1) di Malaysia sehingga 8 pagi tadi adalah sebanyak 1,525 kes dengan jumlah kematian 15 orang.

Daripada 1,525 kes yang dilaporkan tersebut, 574 atau 38 peratus merupakan kes import dan 951 (62 peratus) kes jangkitan tempatan.

Daripada jumlah ini, 1,434 kes (94 peratus) telah sembuh.

Bilangan kes jangkitan influenza A(H1N1) yang masih berada di Unit Rawatan Rapi adalah 14 orang.

Seramai 44 pesakit sedang menerima rawatan antiviral di wad isolasi manakala 33 orang menerima rawatan pesakit luar.

Daripada 14 kes yang berada di Unit Rawatan Rapi, 5 daripada mereka mempunyai faktor risiko iaitu obesiti (2), post-delivery (1) dan bayi (2).

Sumber : http://www.mstar.com.my/

DULU LAIN SEKARANG LAIN

KALAU diamati perubahan di sekeliling kita, nescaya kita akan terkejut dengan apa yang berlaku sekarang.

Dulu anak-anak minum susu ibu, sekarang ramai anak minum susu lembu. Dulu anak perempuan tidak boleh bebas, sekarang jumpa bayi dalam tandas.

Dulu 'jahat-jahat' anak muda, kacau anak dara balik mengaji; sekarang mat rempit dan bohsia menjadi-jadi.

Dulu guru didik anak murid macam anak sendiri, kalau nakal atau main-main kena pukul kena ketuk ketampi, balik rumah kena rotan lagi. Sekarang kalau anak murid kena jentik, guru sekolah akan kena 'titik'.

Dulu guru ramai yang tinggi hemah, sekarang guru ada yang hisap dadah dan moral rendah. Dulu budaya Timur jadi panduan, sekarang budaya Barat habis-habisan jadi tiruan, lelaki bersubang bertatu di badan.

Dulu dalam politik tolak menolak jawatan, sekarang cari tok cak, tok batin, tok sami dari sini sampai sempadan.

Dulu suasana politik negara stabil, sekarang dah nampak kucar-kacir. Dulu pembangkang sikit sangat, sekarang pembangkang riuh dan gamat.

Dulu semua negeri bawah Barisan, sekarang lima negeri di bawah Pakatan. Dulu fitnah tersebar dengan surat layang, sekarang ada blog, Internet, sms dan video pun tak kurang.

Dulu sebelum kahwin merisik, bertunang dan nikah, sekarang belum kahwin duduk sekali dah. Dulu yang buat perangai luar tabii sembunyi-sembunyi. Sekarang apa orang kata, dia orang tak peduli, ada kelab gay lagi.

Dulu mak bapa yang dah tua dijaga, sekarang mak bapa dihantar ke rumah orang tua.

Dulu tak ramai orang kita belajar di luar negeri, sekarang sudah ramai yang balik lupa diri.

Dulu hendak dapat biasiswa, kalau suruh sembah pun sanggup sembah, sekarang dah dapat ijazah penjamin yang susah.

Dulu orang Melayu ada P.H.D (perangai hasad dengki), sekarang pun masih tebal P.H.D.

Dulu Aceh kena langgar tsunami, sekarang kita kena selesema babi.

Dulu doktor gaji rendah, sekarang doktor masih lagi rendah. Dulu kebanyakan kita fasih bahasa Inggeris, sekarang ramai yang tak boleh.

Dulu ada dua tiga saluran tv, sekarang lebih 80 saluran disaji. Dulu pelajar rajin ulang kaji, sekarang tercongok depan tv.

Dulu filem Melayu hitam putih tetapi tinggi kualiti, sekarang nak cari yang berjenis susah sekali.

Dulu drama berbentuk bangsawan, sekarang drama penuh cerita tahyul dan syaitan.

Dulu para artis payah nak cari makan, sekarang ramai lumayan pendapatan.

Dulu orang Melayu ketinggalan ekonomi, sekarang orang Melayu masih ketinggalan di sana sini. Orang dah jauh sampai ke bulan, kita masih lagi "Engkau laksana bulan".

Tiga puluh tahun dulu gaji mula akauntan dua ribu, sekarang pun masih dua ribu. Tiga puluh tahun dulu rumah teres dua tingkat di Taman Tun Dr. Ismail harga RM60,000, sekarang harga dekat RM500,000.

Tiga puluh tahun dulu ekonomi kita lebih kurang sama dengan Taiwan, Korea dan Singapura, sekarang kita bukan lagi Asian Tiger. Dulu paras gaji kita sama mereka, sekarang kita dah ditinggalkan mereka.

Dulu Amanah Saham Nasional orang Melayu yang beli, sekarang orang Melayu tak larat nak beli. Dulu ada Bank Bumiputera sekarang yang ada Kelab Golf Rahman Putra.

Dulu duit kita dua ringgit setengah satu dolar Amerika, sekarang duit kita tiga ringgit setengah satu dolar Amerika.

Dulu orang Malaysia membeli-belah di Singapura, sekarang orang Singapura membeli-belah di sini pula.

Dulu rasuah adalah juga, sekarang ini sudah berleluasa. Sudah 52 tahun kita merdeka, masih ada kemiskinan tegar, Pasar Chow Kit tak bertukar.

Dulu sungai-sungai kita boleh mandi, sekarang semua dah dicemari.

Dulu kita banyak tanam padi, sekarang kita banyak import padi. Dulu terbongkok-bongkok kita tanam padi, sekarang pun masih terbongkok-bongkok tanam padi.

Dulu anak petani mahu kerja di sawah, sekarang buruh Siam yang jadi mewah.

Dulu pekerja asing adalah juga, sekarang dia orang dah melambak-lambak.

Dulu anak-anak muda rajin mengaji, sekarang anak-anak muda ramai yang ambil ekstasi.

Dulu di universiti ramai pelajar lelaki, sekarang entah ke mana pergi. Dulu pelajar asing datang nak belajar, sekarang dah banyak aktiviti luar.

Dulu dapat pink form jadi kaya sekelip mata, sekarang banyak kemudahan dah tak ada. Dulu pengerusi sini pengerusi sana, nama ada saham orang lain punya, sekarang pengerusi tak ada, saham pun tak ada.

Dulu tak ada duit ceti jadi payung, sekarang tak ada duit pergi jumpa ah long.

Dulu eksport jadi sandaran, sekarang yang penting ilmu pengetahuan. Dulu hasil keluaran bernilai rendah, sekarang kenalah tingkatkan nilai tambah.

Dulu orang Melayu tak pandai berniaga, sekarang banyak pula skim cepat kaya.

Dulu orang guna mesin taip lagi, sekarang orang dah guna PC. Dulu telefon bimbit berat nak angkat, sekarang seorang ada tiga dan empat.

Dulu jalan mana-mana pun selamat, sekarang silap haribulan beg tangan kena rembat. Dulu halal haram orang tak kisah sangat, sekarang sijil palsu 'Halal' pun orang buat.

Dulu Islam lalui zaman gemilang, para ilmuwan begitu terbilang. Sekarang umat Islam dah tinggal belakang, meletupkan diri untuk berjuang.

Dulu kita disuruh "Bekerja dengan Saya", sekarang konsep 1Malaysia. Dulu ramai pejuang bangsa, sekarang di mana mereka berada?

DATO' SALLEH MAJID ialah bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia)

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU KEKURANGAN BEKALAN GULA

Penyorok gula jangan diberi muka

SUNGGUH mengejutkan, dalam suasana kekurangan bekalan gula yang dialami oleh beberapa negeri, sebanyak 23.8 tan metrik gula bersubsidi dijumpai disorok dalam sebuah gudang di Jejawi, Perlis.

Jumlah ini hampir menyamai separuh jumlah keperluan gula sehari bagi penduduk Perlis. Lantaran persoalan yang timbul, apakah yang sudah terjadi apabila isu kekurangan gula sering membelenggu rakyat Malaysia terutamanya ketika menjelang musim perayaan.

Rakyat kini bukanlah sekadar ingin mengetahui apakah yang sebenarnya terjadi di sebalik krisis kekurangan gula, tetapi perkara pokok yang paling penting ialah bagaimana kerajaan mengambil tindakan yang paling tegas terhadap pihak-pihak yang cuba mengambil kesempatan dan memanipulasi perkara ini agar tidak langsung berulang kembali.

Strategi yang digunakan oleh pihak-pihak yang memonopoli barang keperluan ini menyebabkan rakyat menerima akibatnya. Dua strategi yang digunakan iaitu sorok dan seludup (2S) kadang kala dapat membuahkan hasil apabila kerajaan mula berlembut mengikut kehendak mereka. Strategi 2S inilah juga menyebabkan masalah kekurangan gula tidak pernah selesai sehingga kini.

Selain sorok di gudang-gudang, pihak yang tidak bertanggungjawab tersebut menyeludup ke negara jiran. Harga gula di negara jiran mencecah RM2.50 sekilogram sedangkan harga gula di Malaysia yang dikawal oleh kerajaan ialah berada pada RM1.45 sekilogram.

Bayangkan keuntungan yang bakal mereka perolehi melebihi RM1 sekilogram. Inilah yang sering dilakukan oleh penyeludup-penyeludup untuk memperolehi keuntungan yang besar sedangkan gula itu disubsidikan oleh kerajaan Malaysia!

Strategi 2S ini sering digunakan apabila menjelang musim perayaan terutamanya bulan Ramadan dan Hari Raya Puasa kerana pihak berkenaan mengetahui pada masa ini umat Islam di Malaysia mengambil jumlah gula yang lebih banyak berbanding bulan-bulan yang lain. Inilah sikap tamak yang dimiliki oleh pihak berkenaan.

Amalan perniagaan seperti ini amat menjengkelkan kerana pihak sebegini hanya mementingkan keuntungan semata-mata tanpa memikirkan tanggungjawab sosial mereka kepada rakyat.

Cuba bayangkan apakah yang akan terjadi kepada pengguna gula terutamanya peniaga-peniaga industri kecil dan sederhana (IKS). Sudah tentu perniagaan mereka akan terjejas teruk apabila tidak mampu membuat kuih-muih, teh tarik, dan pelbagai lauk pauk yang memerlukan gula sebagai sebahagian daripada resipi makanan tersebut. Dalam hal ini, siapakah yang patut dipersalahkan?

Tidak guna kerajaan memberi muka kepada mereka lagi kerana pihak sebegini tidak pernah kenal dek untung. Kerajaan seharusnya mengambil tindakan yang amat tegas ke atas mereka.

Jejaki mereka dan batalkan permit import (AP) mereka serta-merta. Banyak lagi bakal pembekal gula yang mahu berniaga dengan rasa tanggungjawab kepada rakyat. Golongan peniaga sebegini bukan sekali dua mengambil tindakan sebegini, maka sudah sampai masanya kerajaan jangan sesekali bertolak ansur dan memberi peluang kepada mereka.

Rakyat sudah letih menghadapi isu yang sama dan akhirnya yang memperolehi keuntungan bukannya rakyat secara keseluruhan tetapi pihak yang tamak dan tidak jujur dalam perniagaan gula.

Penulis ialah Pensyarah Perakaunan dan Kewangan, Kolej Perniagaan, Universiti Utara Malaysia

Sumber : http : //utusan.com.my/