Jumaat, 18 Disember 2009

SUKAN SEA MELABUHKAN TIRAINYA

Pertunjukan bunga api mengakhiri penutup Sukan SEA XXV Laos yang dibuat penuh gemilang di Vientiane, malam tadi dan akan membuka tirainya semula di Jakarta, Indonesia pada 2011

JUMPA LAGI DI INDONESIA

VIENTIANE – Edisi ke-25 Sukan SEA melabuhkan tirainya, semalam dengan meninggalkan kenangan terindah buat Malaysia yang bukan saja melepasi sasaran pingat, malah merampas kembali mahkota sukan paling berpengaruh, bola sepak selepas 20 tahun.

Di Stadium Utama Kompleks Sukan Nasional, upacara penutup Temasya 2009 berlangsung gilang gemilang dan penuh meriah, semeriah kontinjen Malaysia meraih kejayaan meraih 40 pingat emas, sekali gus mengatasi sasaran 30 hingga 35 emas yang ditetapkan Majlis Sukan Negara (MSN).

Walaupun pungutan 40 emas, 40 perak dan 59 gangsa sekadar meletakkan kita di tangga keempat di belakang Thailand (86-83-97), Vietnam (83-75-57) dan Indonesia (43-53-74), namun keseluruhannya ia masih pencapaian terbaik kontinjen negara dengan mengambil kira jumlah atlet dan acara yang disertai.

Malaysia menghantar 383 atlet untuk bertanding dalam 21 jenis sukan, dan tiada satu pun daripada acara yang kita sertai pulang tanpa sebarang pingat, sekurang-kurangnya gangsa.

Sebelas daripada 21 sukan yang ditandingi Malaysia berjaya menuai emas. Akuatik mengetuai senarai penyumbang terbanyak dengan 15 emas (sembilan renang, enam terjun), olahraga enam, karate enam, silat empat, wushu tiga, badminton dua, tinju dua, manakala memanah, taekwondo dan bola sepak masing-masing satu emas.

Ada banyak sejarah tercipta di Laos sepanjang 10 hari Temasya berlangsung - bola sepak merangkul emas pertamanya sejak 1989, tinju memenangi pingat emas pertama di luar Kuala Lumpur, badminton merampas gelaran berpasukan wanita dalam tempoh 34 tahun dan renang mengulangi pencapaian terbaik di luar Kuala Lumpur dengan meraih sembilan emas.

Walaupun kemenangan bola sepak negara menjadi tajuk perbualan sebahagian besar wartawan di Laos, malah mendapat perhatian luar biasa daripada seluruh rakyat Malaysia, namun hakikatnya akuatik menjadi penyumbang emas paling gemilang buat kontinjen negara.

Bukan saja ada 15 emas terhasil di kolam renang - sembilan dari renang, enam lagi dari acara, malah keseluruhannya, ada 15 rekod kebangsaan dipecah perenang negara, diketuai Daniel Bego, yang menjadi pemenang pingat emas lelaki terbanyak Sukan SEA XXV.

Malah, perenang kelahiran Sarawak itu turut memecah empat rekod Temasya, empat rekod kebangsaan (individu) dan dua rekod berganti-ganti kebangsaan.

Semalam, lebih 20,000 penonton membanjiri Stadium Utama sejak awal petang untuk menyaksikan upacara penutup yang disempurnakan oleh Timbalan Perdana Menteri Laos, Somsavat Lengsavad, yang juga pengerusi Jawatankuasa Pengelola Sukan SEA XXV.

Upacara bermula dengan persembahan pancaragam daripada polis Laos, diikuti persembahan oleh penyanyi terkenal 11 negara, yang mana Malaysia diwakili Shafinaz Selamat.

Sejurus semua kontinjen memasuki stadium dan mengambil tempat masing-masing, Somsavat berucap bagi pihak tuan rumah, diikuti upacara menurunkan bendera Laos dan bendera Sukan SEA dilakukan.

Bendera Sukan SEA kemudian diserah kepada tuan rumah Sukan SEA 2011, Indonesia yang diwakili oleh Menteri Sukan, Andi Alifian Mallarangeng. Sejurus bendera bertukar tangan, pertunjukan kebudayaan Indonesia mengambil alih kehangatan stadium, diselang seli dengan pertunjukan kebudayaan Laos.

Stadium Utama bermandikan cahaya penuh warna warni, sekali gus menjadi penutup paling sempurna buat edisi ke-25 Sukan SEA, yang berlangsung lancar dan bebas daripada sebarang kontroversi.

Walaupun baru semalam Sukan SEA XXV ditutup, namun semua 11 negara bertanding sudah bersiap sedia untuk menghadapi temasya yang dijangka lebih mencabar dan kompetitif di Indonesia, yang mana tuan rumah menjanjikan 37 jenis sukan akan dipertandingkan - 12 sukan lebih banyak daripada di Laos.

Malah, edisi ke-26 Sukan SEA juga mampu memberi cabaran tambahan kepada negara-negara yang mengambil bahagian kerana ia akan diadakan di empat wilayah berbeza - Semarang, Bandung, Jakarta dan Palembang.

Khop Chai (Terima Kasih) Laos kerana memberikan pengalaman yang cukup menarik dan istimewa sepanjang 9-18 Disember ini, Sampai Jumpa lagi di Indonesia.

Sumber : http: //www.utusan.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan