Jumaat, 9 September 2011

ISU SOSIAL : Orang ramai kena aktif bantu atasi jenayah

SAYA merujuk kepada kaji selidik Jabatan Komunikasi, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) baru-baru ini yang mendedahkan bahawa jenayah masih terus menjadi kebimbangan utama rakyat Malaysia, sungguhpun terdapat penurunan daripada 33 peratus pada tahun lalu kepada 21 peratus tahun ini.

Pendedahan ini tidaklah menghairankan memandangkan mereka yang terbabit dalam kaji selidik berkenaan juga pernah menjadi mangsa jenayah ataupun saudara-mara atau kenalan rapat mereka menjadi sasaran penjenayah.


Dengan membaca berita jenayah setiap hari di media juga boleh menyebabkan wujudnya persepsi itu.

Kita tidak harus melihat perkembangan ini sebagai negatif. Sebaliknya ia harus dilihat secara positif. Hakikat bahawa jenayah adalah kebimbangan utama rakyat Malaysia mencerminkan peningkatan kesedaran masyarakat untuk memerangi jenayah serta mengambil pendekatan toleransi sifar terhadap jenayah.

Ia juga menunjukkan bahawa rakyat Malaysia mahu melihat lebih banyak usaha untuk menangani jenayah dan tidak memandang remeh isu berkaitan jenayah.

Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) mengalu-alukan perkembangan ini dan ingin melihat kebimbangan ini diterjemahkan dengan lebih banyak penyertaan orang ramai dalam program pencegahan jenayah dan aktiviti yang dianjurkan oleh MCPF.

Diharapkan lebih ramai rakyat Malaysia dari pelbagai kaum membabitkan diri secara aktif dalam aktiviti pencegahan jenayah di kalangan komuniti dan kejiranan masing-masing.

Rakyat Malaysia harus tampil ke hadapan untuk turut serta dalam program dan aktiviti pencegahan jenayah sama ada atas inisiatif persatuan penduduk mereka sendiri, pertubuhan perniagaan mahupun mana-mana badan bukan kerajaan (NGO) lain bagi meningkatkan kesedaran mengenai apa yang boleh dan patut dilakukan untuk mencegah jenayah.

Pembasmian jenayah menjadi teras utama Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang perlu secara berterusan mengukuhkan keupayaannya dan prestasi cemerlang berdasarkan pendekatan 4P (iaitu berorientasikan masyarakat, prestasi, pelindung dan proaktif) untuk memerangi jenayah.

Apa yang pihak polis perlukan adalah untuk mencapai kadar penyelesaian kes jenayah yang lebih tinggi, serta meningkatkan lagi usaha ke arah memasyarakatkan polis.

Dalam aspek jenayah, persepsi masyarakat adalah penting. Kekerapan media melaporkan kejadian jenayah tidak akan membantu untuk membaiki persepsi masyarakat.

Kita perlu sentiasa sedar bagaimana orang ramai melihat jenayah dan mencari jalan bagaimana kita boleh membantu bukan saja untuk membina persepsi masyarakat positif, tetapi juga bagi pihak polis mendapat kepercayaan dan keyakinan orang ramai dengan membuktikan bahawa pasukan polis benar-benar profesional dan melaksanakan tugas dengan berintegriti.

TAN SRI LEE LAM THYE,
Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF)

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan