Rabu, 30 November 2011

ISU BAHASA : Mahasiswa Pemangkin Usaha Memartabatkan Bahasa Kebangsaan


Oleh Ku Amirul Faiz
(s200383@student.uum.edu.my)

Bulan Bahasa Kebangsaan (BBK) sudah melabuhkan tirainya. Sudah 13 kali BBK diadakan dan ini bermakna selama itu juga kerajaan berusaha memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan. Usaha ini memang baik dan wajar dipuji.

Tetapi persoalannya kenapakah perlu ada kempen memartabatkan bahasa kebangsaan yakni bahasa Melayu selepas lebih setengah abad negara merdeka? Bukankah kemerdekaan itu dicapai hasil kata sepakat dan ini termasuklah kedudukan dan permartabatan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan?

Kempen BBK memperlihatkan seolah-olah bahasa Melayu bukan bahasa kebangsaan yang termaktub dalam Perlembagaan. Kalau tidak, masakan kemerdekaan tidak menyumbang kepada permartabatan bahasa Melayu?

Perjuangan memartabatkan bahasa kebangsaan sebenarnya bermula pada tarikh Malaya mencapai kemerdekaan. Sebagai bahasa kebangsaan, bahasa Melayu bukan lagi bahasa orang Melayu tetapi bahasa rasmi seluruh rakyat negara ini. Di manakah silapnya hingga perkara yang boleh diselesaikan selepas sepuluh tahun merdeka kini berlarutan hingga lebih setengah abad kita merdeka?

Tentulah ada kekhilafan apabila usia negara merdeka sudah mencapai 54 tahun namun bahasa Melayu belum ampuh sebagai bahasa kebangsaan. Pelbagai pihak seolah-olah mengambil kesempatan dari kelemahan politik Melayu untuk ingkar tidak mahu mengiktiraf bahasa Melayu.

Baru-baru ini Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Khaled Nordin mengumumkan kenaikan pangkat kakitangan akademik dibuat berdasarkan karya ilmiah dalam bahasa Melayu. Ini satu tindakan yang mesti dipuji. Namun tindakan ini seharusnya sudah lama dilaksanakan untuk memberi merit kepada bahasa Melayu.

Dalam usia negara yang lebih setengah abad, seharusnya buku dan kajian ilmiah diterbitkan dalam bahasa Melayu untuk rujukan masyarakat serta pembaca tempatan. Tetapi Malaysia agak terkebelakang dalam usaha memartabatkan bahasa Kebangsaan. Mungkin juga kerana nilai pasaran kajian ilmiah bahasa Melayu tidak seluas bahasa Inggeris. Namun hakikatnya masyarakat memerlukan karya sedemikian.

Pada tahun ini BBK bertemakan "Satu Bahasa, Satu Bangsa Satu Negara". Ini jelas manifestasi impian menjadikan bahasa kebangsaan sebagai tulang belakang perpaduan dalam masyarakat pelbagai kaum.

Andai kita bangga melaungkan 1Malaysia yang menunjukkan betapa seriusnya kita sayang kepada bangsa Malaysia, begitu juga kita seharusnya serius dalam meletakkan bahasa kebangsaan ditempat yang sepatutnya.

Mungkin juga perlu diwujudkan satu undang-undang untuk memartabatkan kedudukan bahasa kebangsaan di negara ini. Justeru kesedaran terhadap peri pentingnya bahasa kebangsaan perlu diperkukuhkan. Memperlekehkan bahasa kebangsaan merupakan satu petunjuk aras luputnya nilai kebangsaan dalam kalangan masyarakat. Mungkin Malaysia negara yang hebat dalam merencana dasar yang mampu meletakkan negara di peta dunia namun kita sebenarnya lemah dalam soal jati diri.

Tugas inilah perlu digalas oleh golongan mahasiswa. Ia bukan sahaja oleh mahasiswa di universiti tempatan malah merangkumi mahasiswa tempatan di luar negara. Menyalahkan sistem bukan satu tindakan yang bijak. Biar kita menjadi seperti ikan di laut yang masin tetapi isi tetap tawar. Belajar dan membuat kajian dalam bahasa Inggeris seharusnya tidak merendahkan penguasaan terhadap bahasa kebangsaan. Belajar dan menguasai bahasa Inggeris tidak seharusnya menghilangkan jati diri kita terhadap bahasa kebangsaan. Ini adalah nilai jati diri.

BIJAK

Orang bijak pandai ada berkata, andai hendak melihat negara pada masa hadapan lihatlah anak mudanya pada hari ini. Mahasiswa kini yang dikejar dan diburu cara hidup baru menjadikan sebab utama ketidakmampuan dalam penguasaan bahasa kebangsaan. Gaya hidup global yang menjadi pilihan mahasiswa kini merupakan jerat yang membantutkan pengembangan dan penguasaan bahasa kebangsaan pada masa hadapan.

Harus diingatkan bahawa mahasiswa adalah pencetus perubahan. Pendidikan pula menjadi kayu ukur kekayaan bangsa di sesebuah negara. Justeru mahasiswa merupakan barisan hadapan dalam memartabat serta memperjuangkan bahasa kebangsaan. Kita sudah pasti setuju dengan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa masyarakat seharusnya menguasai bahasa asing untuk menguasai ilmu, dalam masa yang sama turut memartabatkan bahasa kebangsaan sebagai bahasa ilmu.

Andai pertandingan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu yang mula diadakan pada 2007 dijadikan kayu pengukur, ternyata bahasa kebangsaan kita cukup tinggi. Kebolehan menguasai bahasa Melayu oleh peserta luar negara menunjukkan keindahan dan keunikan bahasa ini. Justeru tidak mustahil untuk menzahirkan bahasa Melayu sebagai bahasa Asean apabila 350 juta rakyat bertutur dalam bahasa Melayu. Maka tidak timbul bahasa kebangsaan dianggap sebagai bahasa kelas dua. Ini adalah laras perjuangan kepada setiap yang menggelarkan diri mereka mahasiswa. Usah menjadikan sistem sebagai satu halangan untuk memartabatkan bahasa kebangsaan.

Mungkin pada masa depan BBK tidak perlu diadakan lagi kerana tahap jati diri masyarakat terhadap bahasa kebangsaan berada pada tahap tertinggi. Namun ini tentu mengambil masa yang lama. Mengubah masyarakat seharusnya dimulakan dengan mengangkat integriti serta jati diri mahasiswa. Pada masa yang sama kerajaan harus konsisten dalam mempertahankan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Komen