Rabu, 11 April 2012

ISU EKONOMI : MCKIP pemangkin pembangunan negara


OLEH AZIM ABDUL RAZAK

PERDANA MENTERI, Datuk Seri Najib Tun Razak dan rakan sejawatannya dari China, Wen Jiabao telah menghasilkan satu lagi langkah ke hadapan bagi mengukuhkan kerjasama ekonomi antara kedua-dua negara.

Pada 1 April lalu, kedua-dua Perdana Menteri secara bersama melancarkan Taman Perindustrian Qinzhou (QIP), satu projek usahasama kerajaan Malaysia-China di kawasan pantai wilayah Guangxi.

Taman QIP merupakan kawasan strategik memandangkan ia terletak dekat dengan Pelabuhan Bebas Qinzhou bertindak sebagai akses paling mudah bagi barat daya China khususnya Kunming, bandar raya terbesar di wilayah Yunnan.

Taman QIP dibina di atas kawasan seluas 55 kilometer persegi selama 15 tahun, akan memainkan peranan sebagai pintu masuk kepada produk dan syarikat Malaysia menebusi pasaran domestik China yang luas.

Berikutan kejayaan melancarkan Taman Perindustrian Qinzhou, Najib mengumumkan penubuhan sebuah taman perindustrian sekutu di Malaysia iaitu Malaysia-China Kuantan Industrial Park (MCKIP) yang bertapak di Gebeng, Kuantan.

"Saya ingin melihat pembangunan sama seperti itu di Malaysia," kata Najib semasa melancarkan projek QIP itu bersama rakan sejawatannya Wen Jiabao di tapak projek itu di Qinzhou, kira-kira 150km dari Nanning, China.

Memetik pepatah Cina berbunyi "Satu generasi menanam pokok, generasi lain mendapat teduh", Perdana Menteri berkata beliau percaya pembukaan QIP China-Malaysia "menandakan permulaan era baru dalam kerjasama ekonomi antara negara kita yang mana generasi seterusnya bakal mendapat hasilnya."

Perdana Menteri juga berpuas hati dengan kemajuan pesat QIP selepas idea itu mula diilhamkan semasa lawatan Perdana Menteri China ke Kuala Lumpur, April tahun lepas.

"Realisasi pesat projek ini dalam hanya masa setahun - kelajuan luar biasa dengan impian ini menjadi realiti - merupakan bukti kepada semangat dan bertenaga serta komitmen bagi kedua-dua pihak dan hubungan ekonomi yang lebih luas dan mendalam antara kedua-dua negara kita," katanya.

Oleh itu, projek MCKIP di Gebeng, hasil inisiatif kerajaan dengan kerajaan (G to G) dilaksanakan segera. MCKIP berada di dalam kawasan Wilayah Ekonomi Pantai Timur atau East Coast Economic Region (ECER) dan akan membangunkan kawasan seluas 1,500 ekar atau 607 hektar.

Kuantan dipilih bagi projek ini kerana ia memiliki pelabuhan yang menghadap Laut China Selatan yang menghubungkan terus ke pelabuhan laut dalam Qinzhou. Perjalanan laut di antara Kuantan dan Qinzhou mengambil masa kira-kira tiga hari , manakala perjalanan udara tiga jam.

MCKIP diyakini akan menjadi pemangkin ekonomi kepada ECER, terutama Zon Ekonomi Khas ECER. Projek itu bukan sahaja akan menyediakan peluang kepada syarikat-syarikat Malaysia dan China malah kepada syarikat-syarikat negara anggota ASEAN lain.

Ketua Pegawai Eksekutif East Coast Economic Region Development Council (ECERDC), Datuk Jebasingam Issace John berkata kepada StarBiz, sektor swasta akan memainkan peranan bermakna dalam MCKIP, sementara ECERDC dan kerajaan negeri Pahang menyediakan sokongan infrastruktur.

"Pelabur akan mendapat insentif yang telah kita sediakan. Ini termasuk pengecualian cukai sehingga 10 tahun, dan kami bekerjasama dengan kerajaan negeri untuk memberi pelabur harga tanah yang kompetitif. Idea ini untuk memberi pelabur kos efektif dalam menjalankan bisnes pada peringkat awal," kata Jebasingam.

Idea MCKIP menguntungkan penduduk sekitar dan rakyat Malaysia apabila lebih banyak peluang pekerjaan yang dapat menjana pendapatan lebih tinggi melalui kehadiran kilang-kilang dan industri perkhidmatan sokongan yang lain.

Beberapa infrastruktur akan dinaik taraf umpamanya Pelabuhan Kuantan untuk menerima kemasukan kapal-kapal lebih besar.

Menurut Jebasingam, tahun ini menjadi titik perubahan kepada komponen ECER apabila Taman Halal Gambang dan Kluster Industri Minyak Sawit akan siap. Ini sebagai tambahan kepada Taman Automotif Pekan, dan hab petrokimia dan kimia di Kawasan Industri Gebeng.

Seperti mana Taman Perindustrian Qinzhou, MCKIP juga boleh menjadi satu projek ikon, akan menyaksikan kerjasama yang semakin meningkat antara sektor awam dan swasta kedua-dua negara.

Kalau di Qinzhou projek itu akan diterajui oleh sebuah syarikat konsortium dari Malaysia dengan diketuai oleh Kumpulan Rimbunan Hijau dan Kumpulan SP Setia Bhd manakala China diwakili oleh Guangxi Beibu Gilf International Port Group dan Qinzhou Jingu Investment Company, di Kuantan pula diharap ada peluang untuk syarikat bumiputera diberi ruang dan peluang untuk beroperasi..

MCKIP akan lebih fokus kepada kerjasama dan sinergi kalangan ahli perniagaan Malaysia-China. Oleh itu penting bagi komuniti bisnes tempatan mengambil kelebihan di Gebeng.

Industri sasaran di MCKIP ialah plastik dan peralatan logam, komponen automotif, pengeluaran besi tahan karat, fibre cement board, pemprosesan makanan, carbon fibre, electrik & elektronik (E&E), tekonologi maklumat dan komunikasi, produk pengguna dan tenaga diperbaharui.

Kesan pertumbuhan dicetuskan daripada MCKIP akan membantu mewujudkan aktiviti-aktiviti ekonomi lain. Ia mendorongkan lebih banyak pembeli dan penjual barangan dan perkhidmatan di samping membantu projek Greater Kuantan. Kerana lebih banyak peluang ekonomi dan lebih ramai sumber tenaga teknikal dan berdaya saing di MCKIP maka meningkatkan potensi pekerja mahir tinggal di Kuantan.

Secara langsung atau tak langsung, kesan MCKIP akan mewujudkan lebih peluang berkembangnya kedai runcit, restoran, sekolah dan kemudahan awam disediakan.

MCKIP diyakini dapat menyediakan peluang perkembangan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) untuk menjalin kerjasama lebih rapat dengan syarikat besar dari Malaysia atau China. Hubungan ini boleh diterjemah dalam rundingan bisnes dan perdagangan produk, pelanggan baru dan pewujudan lebih banyak peluang kerja.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Komen