Sabtu, 26 Mac 2011

Strategi Lautan Biru jimat kos

Oleh Norfatimah Ahmad dan Azidan Nahar

bhnews@bharian.com.my

Hasilkan objektif NKRA tahap maksimum untuk manfaat rakyat, negara

KLUANG: Datuk Seri Najib Razak yakin penerapan strategi Lautan Biru dalam enam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) mampu mengurangkan kos dan menghasilkan objektif pada tahap maksimum untuk manfaat rakyat dan negara.

Perdana Menteri berkata, ketika ini, corak pemikiran di luar kotak menerusi strategi berkenaan diterapkan menerusi NKRA pertama iaitu ke arah mengurangkan kadar jenayah di seluruh negara.

"Kita sedang fikirkan kaedah bagaimana aplikasi Lautan Biru dalam NKRA lain di mana objektif boleh dicapai dengan kos minimum yang lebih ketara berbanding menggunakan pemikiran konvensional seperti dilaksanakan menerusi perjanjian antara Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk mengurangkan kadar jenayah.

“Tentunya dengan penjimatan ini, kita boleh gunakan untuk melaksanakan projek tambahan lain,” katanya pada sidang media selepas melancarkan program pemulihan dan perasmian Pusat Pemulihan Pemasyarakatan yang menempatkan 200 banduan di Kem Mahkota di sini, semalam.

Enam NKRA yang digariskan adalah mengurangkan kadar jenayah, memerangi rasuah, meluaskan akses kepada pendidikan berkualiti dan berkemampuan, meningkat taraf hidup rakyat berpendapatan rendah, memperkasa prasarana luar bandar dan pedalaman serta menambah baik pengangkutan awam.

Turut hadir Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi; Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein; Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Sidek Hasan dan Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman.

Perdana Menteri berkata, ketika ini, ATM dan PDRM bekerjasama untuk mengawal sempadan dan kawasan 'panas' di bandar, latihan rekrut PDRM diadakan di pusat latihan ATM dan menerapkan anggota tentera pencen sebagai anggota polis.

“Langkah seperti ini sesuatu perubahan baru di negara berbanding dulu apabila kedua-dua pasukan keselamatan ini saling cemburu mencemburui antara satu sama lain dengan masing-masing menjaga rapi serta melaksanakan tugas mereka dengan baik,” katanya.

Mengenai pusat berkenaan, Najib berkata, penubuhannya bagi mengelak banduan jenayah ringan berhubung dengan penjenayah tegar seperti mana yang berlaku di penjara hingga menyebabkan berlakunya kemasukan semula ke penjara.

Beliau berkata, menerusi fasa pertama itu, seramai 1,200 banduan jenayah ringan akan ditempatkan di empat kem lain iaitu Kem Syed Sirajuddin di Gemas, Negeri Sembilan; Kem Tok Jalai di Alor Star, Kedah; Kem Batu 10, 4 Briged Mekanis di Kuantan, Pahang dan Kem Desa Pahlawan di Kok Lanas, Kelantan.

“Jika kita membina penjara baru, kosnya antara RM50 juta hingga RM60 juta, berbanding pembinaan pusat seperti ini dengan kos RM4.5 juta saja.

“Banduan di sini juga akan didedahkan dengan pelbagai kemahiran hidup seperti penyelenggaraan bangunan, potong rumput, penternakan ikan dan penanaman herba sebagai persediaan sebelum dibebaskan,” katanya sambil menambah mereka juga akan diberikan elaun harian.

Sementara itu, Ahmad Zahid berkata, projek perintis itu tidak menjejaskan sistem pentadbiran sedia ada antara kedua-dua kementerian yang terbabit dan ia akan diteruskan dalam beberapa projek lain.

Hishammuddin pula menganggap program yang membabitkan banduan muda itu adalah idea Perdana Menteri bagi mengelak banduan jenayah ringan terpengaruh dengan banduan tegar, selain dapat menyesuaikan diri dengan situasi semasa sebelum dibebaskan.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/


NOTA HUJUNG :

Mungkin ramai yang telah selesai membaca buku Blue Ocean Strategy atau Strategi Lautan Biru yang ditulis oleh W. Chan Kim dan Renee Mauborgne. Walaupun buku bergenre pengurusan perniagaan ini telah diterbitkan sejak tahun 2005 yang lalu namun buku tersebut masih lagi dirujuk oleh sebilangan individu untuk mencari idea dan perspektif baru khususnya dalam dunia korporat dan perniagaan.

Secara ringkasnya Strategi Lautan Biru menggunakan pendekatan yang berlawanan dengan Strategi Lautan Merah. Strategi Lautan Merah merujuk kepada suasana dan persaingan perniagaan yang semakin sengit dan sempit sehingga menyebabkan kesesakan manakala strategi Lautan Biru pula menggambarkan betapa luasnya peluang dan ruang yang boleh diterokai.

Idea utama dalam Strategi Lautan Biru adalah bagaimana mencipta ruang pasaran yang tidak ditandingi dan pada masa yang sama menjadikan pesaing tidak relevan. Maksudnya bagaimana kita dapat mencipta sesuatu idea yang tidak ada persaingan yang pastinya memberi kelebihan.

ENAM PRINSIP DALAM STRATEGI LAUTAN BIRU :

1. Membina semula sempadan pasaran (Reconstruct market boundaries)

2. Memberi tumpuan secara menyeluruh dan bukan hanya tertumpu kapada angka sahaja (Focus on the big picture not the number)

3. Melangkaui permintaan yang sedia ada (Reach beyond existing demand)

4. Mendapatkan strategi yang tepat (Get the strategic sequence right)

5. Mengatasi rintangan organisasi (Overcome key organizational hurdles)

6. Membina perancangan di dalam strategi (Build execution into strategy)

Tiada ulasan:

Catat Komen