Sabtu, 14 April 2012

ISU GLOBAL : Hubungan dua hala KL, London perlu terus dipertingkat


PERSAHABATAN Malaysia dan Britain yang agak terabai selama hampir 20 tahun kini diperbaharui semula dan meneroka era baru sempena lawatan Perdana Menteri Britain, David Cameron minggu ini. Malaysia dan Britain mempunyai jalinan perhubungan yang lama, malah sejak sebelum merdeka lagi. Justeru, tiada sebab kenapa hubungan akrab itu tidak dapat diteruskan demi kepentingan kedua-dua negara.

Kunjungan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ke Britain tahun lalu, diikuti lawatan balas rakan sejawatannya, Khamis lalu sudah tentunya dapat menjurus ke arah membetulkan hubungan baik yang agak terganggu sedikit sebelum ini. Umum mengetahui bahawa kedua-dua negara mempunyai hubungan rapat ketika pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad dan Perdana Menteri Britain ketika itu, Margaret Thatcher pada 1980-an dan awal 1990-an sehinggakan model dasar penswastaan yang diperkenalkan pada zaman Thatcher diguna pakai di negara ini. Dasar itu ternyata dapat mengurangkan perbelanjaan awam dan menjadikan sektor perkhidmatan utiliti lebih cekap dan berkesan.

Selain itu, Britain juga antara destinasi pengajian tinggi pilihan bagi kebanyakan pelajar Malaysia, sama ada yang ditaja kerajaan mahupun yang belajar secara persendirian. Seperti ditegaskan Perdana Menteri, kini ada kira-kira 54,000 pelajar Malaysia yang menyatakan hasrat untuk melanjutkan pelajaran ke United Kingdom dan mereka kini mempunyai pilihan untuk melakukan demikian di universiti serta kolej cawangan Britain di negara ini.

Dari segi hubungan ekonomi, kedua-dua Perdana Menteri bersetuju untuk meningkatkan lagi perdagangan dua hala dan menggandakannya kepada lapan bilion pound (RM39 bilion) menjelang 2016. Pada tahun lalu, Britain adalah rakan dagangan keempat terbesar bagi Malaysia dalam kalangan negara Kesatuan Eropah dengan jumlah dagangan kira-kira RM9 bilion. Oleh kerana kedua-dua pihak sudah mencapai persetujuan bahawa tempoh yang dianggap sebagai terabai itu sudah berlalu, usaha kini perlu ditumpukan untuk memperkukuhkan hubungan kedua-dua negara dalam pelbagai bidang, termasuk dalam isu keselamatan antarabangsa dan serantau.

Britain juga bersepakat untuk menentang keganasan dan gerakan ekstremisme global demi keamanan sejagat serta menolak tanggapan segelintir pihak yang mengaitkan Islam dengan keganasan. Kita berharap dengan termeterainya keyakinan baru dalam hubungan dua hala ini, Malaysia dan Britain akan dapat bekerjasama dalam banyak lagi bidang kepentingan bersama, termasuk latihan anggota keselamatan dan mengawal jenayah merentasi sempadan. Semoga dengan perkembangan terbaru ini, hubungan dua hala antara Malaysia dengan Britain akan terus terpelihara dan tidak terabai lagi pada masa akan datang.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Komen