Ahad, 1 April 2012

ISU SOSIAL : Beban kebanjiran warga Afrika


Oleh Manja Ismail
manja@nstp.com.my


Agensi terbabit bidang pendidikan, pelancongan perlu bantu atasi masalah

TIDAK cukup dengan masalah pendatang dari Indonesia, Bangladesh dan China, kita kini dibebani dengan kebanjiran warga Afrika yang sejak akhir-akhir ini dilaporkan semakin berani melakukan jenayah.

Kejadian kira-kira 200 lelaki Afrika merusuh apabila seorang rakan mereka mati dibelasah kerana mencabul wanita tempatan di Hulu Langat kelmarin, mengesahkan kebimbangan umum bahawa kehadiran semakin ramai golongan itu, seperti juga pendatang dari negara lain, bukan saja boleh mengganggu kehidupan rakyat tempatan tetapi mengundang tindak balas mereka.

Semakin banyak kawasan perumahan terutama pangsapuri sederhana di kawasan yang dulunya tidak didiami warga asing, menjadi tempat tinggal mereka. Begitu juga dengan pusat hiburan dan pub tertentu yang bagaikan khusus untuk mereka pada malam hujung minggu. Tidak keterlaluan jika dikatakan, karenah mereka apabila bilangan bertambah ramai di negara ini sekarang, tidak banyak berbeza dengan rakyat keturunan Afrika Amerika di New York, Detroit atau Washington DC, seperti dilihat dalam filem Hollywood.

Kita tidak pasti sama ada warga Afrika yang ditemui hampir di setiap ceruk di Lembah Klang sekarang masuk ke negara ini untuk belajar, melancong, bekerja atau melakukan jenayah seperti menipu dan mengedar dadah.

Walaupun tidak dinafikan sebahagian mereka memang menuntut di kolej dan universiti swasta, ramai juga yang dilaporkan hanya menjadikan kemasukan ke kolej sebagai alasan untuk tinggal di negara ini. Malah ada yang menjelaskan yuran pengajian untuk setahun tetapi tidak mengikuti pengajian, sebaliknya melakukan aktiviti lain berunsurkan jenayah.

Baru-baru ini Parlimen diberitahu, pelajar asing warga Afrika mencatatkan kes paling tinggi bagi kesalahan penyalahgunaan pas pelajar sejak 2009 hingga tahun lalu. Statistik Jabatan Imigresen menunjukkan 54 pemegang pas pelajar ditangkap dan daripada jumlah itu, 24 adalah warga Afrika. Itu yang dapat dikesan dan hanya membabitkan pemegang pas pelajar.

Laporan akhbar ini minggu lalu mengenai sindiket antarabangsa warga Afrika menjadikan wanita tempatan sebagai keldai internet untuk menipu, bukan sesuatu yang mengejutkan. Jika wanita boleh diumpan dengan kata-kata manis mereka untuk menjadi keldai dadah, tentulah lebih mudah menggunakan mereka untuk tujuan lain.

Kisah di YouTube mengenai seorang wanita Australia menjadi mangsa penipuan warga Afrika, sehingga polis negara itu datang ke sini untuk memerangkap suspek tidak lama dulu, sekali lagi meletakkan Malaysia di tempat yang salah di mata dunia.

Walaupun indeks jenayah negara ini dilaporkan semakin menurun dan Malaysia diuar-uarkan sebagai antara tempat paling selamat untuk dilawati, apa yang kita baca, dengar dan lihat setiap hari terutama membabitkan warga asing, cukup membimbangkan.

Hampir setiap hari kita mendengar kegiatan jenayah yang dilakukan oleh kumpulan ini, daripada pergaduhan sehingga penyalahgunaan dadah.

Kalau dulu hanya pendatang dari Indonesia dan Bangladesh yang menghuni kawasan setinggan atau flat kos rendah di Subang Jaya, Damansara Utama atau Ampang, warga Afrika dilihat lebih mewah dengan menyewa pangsapuri atau rumah teres dua tingkat.
Jika pendatang Indonesia banyak menggunakan motosikal dan rakyat Bangladesh berbasikal, kebanyakan warga Afrika berkereta. Yang menimbulkan tanda tanya, di manakah mereka mendapat wang untuk gaya hidup yang agak mewah berbanding pendatang dari negara lain?

Memang dari satu sudut, negara yang menjadi tumpuan rakyat asing biasanya menawarkan kemakmuran, destinasi pelancongan atau pusat pendidikan seperti Amerika Syarikat, United Kingdom atau Australia.

Dari sudut lain pula, kehadiran terlalu ramai warga asing tidak bermutu dan melakukan aktiviti negatif turut memberi gambaran ada sesuatu yang tidak kena dengan dasar imigresen atau penguatkuasaan membabitkan peraturan kemasukan rakyat asing.
Kita tidak tahu di mana silapnya Malaysia dalam hal ini. Bagaimanapun, anggapan banyak pihak termasuk agensi penguatkuasaan bahawa Pekeliling Imigresen 2006 yang tidak membenarkan pegawai imigresen di pintu masuk negara bertanyakan kepada pelancong asing berapakah jumlah wang mereka bawa, turut menyumbang kepada masalah ini, mungkin ada kebenarannya.

Pelawat ke kebanyakan negara maju bukan setakat ditanya berapa duit yang dibawa, diminta menunjukkan tiket balik dan memberikan alamat tempat tinggal di sana, malah diminta memberikan nama penaja atau kenalan.

Sekurang-kurangnya cara mereka menjawab soalan itu boleh memberi bayangan kepada pegawai terbabit sama ada berbohong atau sebaliknya, sekali gus memudahkan mereka membuat saringan.

Bagaimanapun, pekeliling itu mungkin faktor kecil tetapi banyak lagi faktor lain seperti penguatkuasaan dan pemeriksaan berkala oleh pihak berkuasa ke atas warga asing terutama yang masuk menggunakan pas pelajar.

Berbanding rakyat Indonesia, Bangladesh, China, Vietnam dan Filipina yang mudah menyamar sebagai penduduk tempatan, warga Afrika senang dikenali, sekali gus memudahkan pihak berkuasa.

Lebih penting lagi, tanggungjawab mengawal kemasukan warga asing ini tidak harus diletakkan di bahu Jabatan Imigresen semata-mata. Agensi lain yang terbabit di bidang pendidikan tinggi, pelancongan dan pekerjaan perlu sama-sama menangani masalah ini.

Janganlah kerana keghairahan kita menjadikan negara pusat pendidikan tinggi; meningkatkan kedatangan pelancong atau mengisi kekosongan di sektor pekerjaan, keselamatan negara dan kesejahteraan rakyat tempatan menjadi taruhan.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Komen