Oleh : ARIF ATAN
BARU-BARU ini gempar apabila terdapat beberapa sandwich berisi jarum dalam
tiga buah pesawat Delta Air Lines dari Amsterdam menuju ke Seattle, Atlanta dan
Minneapolis. Berita tentang tahap keselamatan makanan dalam syarikat
penerbangan mungkin kes terpencil.
Lazim yang kita dengar adalah keracunan makanan seperti dalam musim bulan
Ramadan sekarang ini. Ketahuilah bahawa tidak semua makanan yang nampak sedap
di bazar Ramadan itu selamat dimakan.
Kuasa membeli yang tinggi dimiliki oleh umat Islam sepanjang bulan puasa
ini patut digunakan secara berpada-pada dan berhemah.
Kita sebenarnya terdedah kepada ancaman keselamatan dan kesihatan dalam
makanan yang diambil akibat sikap sebahagian peniaga makanan yang tidak
menitikberatkan soal kebersihan apatah lagi kesucian dalam penyediaan makanan.
Oleh itu, sebagai pengguna kita wajar berwaspada sebelum membeli. Pastikan
juadah berbuka atau mungkin untuk bersahur yang diperoleh tidak memudaratkan
buat jangka pendek mahupun jangka panjang. Soal bagaimana makanan itu disediakan
mungkin di luar kemampuan kita untuk menilainya sama ada bersih dan selamat
dimakan.
Itulah sebabnya, kita perlu peka dan memanfaatkan segala pancaindera yang
ada semasa makanan itu terletak di atas meja jualan.
Sebelum membeli pastikan penjualnya berpakaian bersih dan lebih baik jika
berapron. Perhatikan juga cara mereka mengendalikan makanan yang dipesan atau
dipilih oleh pelanggan sebelum ini.
Jika penjual mengambil makanan yang ditunjuk tanpa memakai sarung plastik
atau menggunakan penyepit ditambah dengan kukunya yang panjang eloklah beredar
ke gerai lain.
Usah juga terlalu mudah menghulurkan wang tanpa melihat keadaan fizikal
makanan termasuk baunya terlebih dahulu.
Lebih elok jua memilih makanan yang masih dalam keadaan panas. Bukan suatu
yang menghairankan apabila ada sesetengah peniaga memasak sesuatu makanan itu
banyak kali atau terlalu awal seterusnya meningkatkan risiko makanan cepat
basi.
Dalam masa yang sama, pengguna yang
berkualiti dalam membeli juga tetap mematuhi amalan pemakanan yang sihat dengan
tidak mengambil makanan yang banyak minyak atau lemak dalam sajian berbuka
mereka.
Selain itu, faktor kuantiti makanan yang dibeli untuk berbuka puasa juga
patut diberi keutamaan. Umat Islam usah rambang mata dengan lambakan makanan
yang terhidang di sepanjang bazar Ramadan sehingga membeli tidak cukup tangan.
Walhal, dalam bulan puasa perut kita masih lagi tetap satu tidak bertambah.
Jadi, mengapa membeli seperti untuk makan sebulan?
Berjimat dan membeli seadanya adalah contoh pengguna bijak dalam
menggunakan kuasa beli yang ada.
Malah, itu jugalah yang dituntut dalam semangat bulan Ramadan yang mahu
mendidik kita menjauhi pembaziran.
Jelas, bulan Ramadan mendidik kita untuk menjadi pengguna yang menekankan
aspek kualiti dan kuantiti dalam berbelanja bukannya hanya menggangap bulan
puasa itu "syurga" makanan semata-mata.
Sumber : http : //www.utusan.com.my/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan